Триденна галузева семінар-нарада з питань охорони праці у лісовій галузі завершується сьогодні в Ковелі. Протягом цього часу фахівці з дванадцяти областей побували в семи державних лісових господарствах регіону, де вивчали організацію безпечної праці в лісопереробних цехах, на лісосіках, складах деревини, забезпечення гарячого харчування робітників.

На знімку: учасники семінару-наради знайомляться на лісосіці з роботою сучасної техніки.

Зокрема, в Колківському держлісгоспі учасники семінар-наради мали змогу ознайомитися з організацією безпечних робіт у цеху переробки деревини, оглянути кабінет охорони праці. Після цього нещодавно збудованою лісовою дорогою вони прибули в Осницьке лісництво на місце роботи лісозаготівельного комплексу, який використовує дорогі, але надзвичайно продуктивні механізми («Харвестер та «Форвардер») для спилювання дерев, звільнення стовбурів від гілок, їх кряжування на колоди відповідної довжини, навантаження і вивезення на проміжні склади.
Цікавими були й відвідини розташованого у Воротнівському лісництві Ківерцівського держлісгоспу Лісівничого молодіжного центру — своєрідної бази для навчання юних природолюбів із п’ятдесяти шкільних лісництв Волині. Перебування школярів у цьому чарівному куточку нашого краю починається із вивчення правил безпеки, адже саме перебування в лісі потребує особливої обережності.
Такі стенди, до речі, можна побачити і на багатьох рекреаційних пунктах, яких волинські лісівники облаштували вже 111. Вони не будуть зайвими для любителів тихого полювання і відпочинку під кронами волинських борів та дібров.
Багато повчального для себе учасники семінару-наради запозичили також, відвідавши Маневицьке, Городоцьке, Ковельське, Поліське, Шацьке (учбове) лісові господарства.
Насамкінець зауважимо: торік підприємства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства використали на забезпечення безпечних умов праці 10,5 мільйона гривень. Усе це дає змогу не лише зменшувати травматизм серед працівників, а й досягати хороших результатів у роботі. Для довідки зазначимо: середня заробітна плата на підприємствах Волинського ОУЛМГ у першому кварталі 2018 року становила 9,5 тисячі гривень.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.