Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука — визнаний лідер у сфері діагностики та надання низки медичних послуг. Тут новітні лікувально-діагностичні методики, найсучасніша медична комп’ютерна техніка, високий рівень підготовки персоналу. Центр має 14 сучасних підрозділів лікувально-діагностичного профілю. Торік його відвідали понад 210 тисяч людей, щодня тут приймають понад 800 пацієнтів.

До цих «скупих» даних головний лікар згаданого медичного закладу Роман ШУСТИК (на знімку) додав:
— На базі нашого діагностичного центру створено Рівненську філію Державної установи «Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України». Підтримуємо міжнародне партнерство і співпрацю з науковими медичними центрами Європи та світу за такими напрямами, як репродуктологія, хірургія, кардіологія, запобігання вродженим вадам розвитку, виявлення розладів і харчових факторів ризику фетального алкогольного синдрому плода, впровадження правового захисту дітей-інвалідів в Рівненській області та ін.
— Романе Петровичу, судячи з популярності очолюваного вами діагностичного центру серед мешканців Рівненщини, їм буде цікаво дізнатися про освоєні фахівцями нові лікувальні методики.
— Істотно побільшало пацієнтів закладу: торік до нас прийшли понад 30 тисяч нових. Вони можуть розраховувати на нашу допомогу. Адже в центрі відновили та впровадили понад сто унікальних лікувальних методик. Серед них, зокрема, «Запліднення In Vitro (ЗІВ, IVF — іn vitro fertilisotin) ICSI», «Контрольована стимуляція яєчників», «Внутрішньоматкова інсемінація спермою донора», «Лапароскопія в діагностиці та лікуванні жіночого непліддя» та багато інших.
Завдяки тому, що налагодили співпрацю з лікувальними закладами всеукраїнського рівня, мешканцям Рівненщини немає потреби їхати на консультації до столиці. Так при нашому діагностичному центрі діє філія Державної установи «Інститут серця МОЗ України». У Рівному постійно працюють виїзні бригади фахівців Інституту серця, тільки торік пацієнтами філії стали 719 жителів області, з яких 312 дітей. Прооперовано 92 пацієнти.
— Діагностичний центр — це комунальний заклад Рівненської облради. Чи допомагає місцева влада з технікою, медобладнанням?
— Звичайно допомагає. Один із таких прикладів: завдяки фінансовій підтримці облради, ОДА та обласного управління охорони здоров’я в діагностичному центрі торік відкрито унікальну ембріологічну лабораторію. Вона є невід’ємною частиною обласного центру репродуктивної медицини. Лабораторія вже допомогла в лікуванні безпліддя подружнім парам із Рівненщини, а також отримала сертифікат, який підтверджує високий статус «Чиста лікарня, безпечна для пацієнта».
Загалом за три роки в діагностичному центрі більш як на 30 відсотків оновлено все обладнання, його закуплено на 25,6 мільйона гривень.
Відділення функціональної діагностики отримало сучасний сканер ультразвукової діагностики SonoAce R7; для відділення ультразвукової діагностики закупили новітні сканери ультразвукової діагностики SonoAce R7, SonoAce R3, апарат УЗД Aloka SSD-1000; відділення інвазивних методів діагностики та лікування отримало стіл хірургічний та ультразвукові ножиці Soring 96-К01; відділення діагностичної ендоскопії укомплектовано новим відеогастроскопом EVIS EXERA та ін.
Невдовзі на повну потужність запрацює центр телемедицини, для якого закупили обладнання на майже півмільйона гривень. У травні виїзна бригада вже провела перший успішний сеанс телемедицини в одному з районів області.
Також у центрі почне працювати новий суперсучасний 16-зрізовий комп’ютерний томограф General Electric Optima CT520, який вдалось придбати за 11,4 мільйона гривень коштом обласного бюджету. Нове обладнання до того ж має ресурс для модернізації та переходу у 32-зрізовий режим роботи. Старий однозрізовий комп’ютерний томограф рішенням облради передано Березнівській центральній районній лікарні.
— Романе Петровичу, не секрет, що багато людей нині за межею бідності. Тож чи доступні їм послуги центру?
— Ми, що в наших можливостях, стараємося допомогти таким людям. Завдяки фінансуванню з обласного бюджету маємо можливість обстежувати соціально незахищені верстви населення, а також учасників АТО та членів їх сімей, переселенців зі сходу.
— В Україні намітилась тенденція, коли медпрацівники через низьку заробітну плату виїжджають на роботу в європейські країни. А як у вас з кадрами?
— У складні для медицини часи заклад не тільки зберіг високопрофесійний колектив, а й посилив його молодими спеціалістами. Нині в центрі працюють 454 фахівці, серед них — шість заслужених лікарів, 10 кандидатів наук, один заслужений працівник охорони здоров’я.

Записала Олександра ЮРКОВА.
Фото надано автором.

Рівне.