У трудових колективів шахт «Карбоніт» та «Гірська» ДП «Первомайськвугілля» з’явився шанс підвищити свій вуглевидобуток за рахунок нових лав.
Облдержадміністрація подала до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України проекти закладки таких лав: 13-ї Західної на шахті «Карбоніт» та 4-ї Північної на «Гірській». Загальна вартість проектів становить 827 мільйонів гривень. Про це голова Луганської ОДА — керівник облВЦА Юрій Гарбуз заявив під час зустрічі з гірниками на шахті «Карбоніт» у Попаснянському районі. Прогнозовані поклади «чорного золота» на шахті «Карбоніт» становлять 670 тисяч тонн, з 2019 року з нової лави на-гора шахтарі підійматимуть 800 тонн на добу. Щодо шахти «Гірської», то тут запаси вугілля становлять 1,7 мільйона тонн, планове навантаження сягне 1,5 тисячі тонн на добу.
Доречно зазначити, що останнім часом ДП «Первомайськвугілля» демонструє позитивну динаміку розвитку, зокрема, постійно збільшує видобуток вугілля. Щодоби тут видобувають майже тисячу тонн низькозольного якісного палива. Загальні запаси вугілля становлять 100 мільйонів тонн, що забезпечує орієнтовний строк експлуатації шахт до 50 років.
За словами Юрія Гарбуза, нині вугільна промисловість Луганщини відчуває кадровий голод. Для розширення виробництва необхідно збільшити кількість робітників основних шахтарських професій, отже, обласна влада, насамперед, розглядає різні варіанти поліпшення житлових умов шахтарів із залученням можливих джерел фінансування.
Сьогодні область докладає максимум зусиль для подолання наслідків надзвичайної ситуації з підтоплення шахти «Золоте». Тривають закупівля та монтаж обладнання для відкачування води, а також відбувається залучення коштів на будівництво очисних споруд.

На знімку: гірники шахти «Карбоніт».

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.