Тудор Іон Стегереску (на знімку) народився в Молдові, звідси й ім’я, екзотичне для Луганська, де нині живе художник. Вихованець дитбудинку, він вчився малювати в художній школі, але працювати пішов на Ровеньківську шахту. Двадцять років був звичайним шахтарем, змінивши звучне Тудор Іон на більш доречне для пролетарія — Федір Іванович. Але фарби кликали його, все, що він бачив і відчував, незмінно виливалося на полотно.

У конференц-центрі «Capіtal» в Луганську нещодавно відкрито персональну виставку Стегереску «Море і після». Картини, представлені тут, настільки контрастні між собою за стилем, що зв’язок між ними важко побачити з першого погляду. Праворуч — цілком реалістичні, виконані на кримському пленері пейзажі — блакитні хвилі пестять каміння берега, силует Ведмідь-гори в ранковому тумані, ялтинська набережна, розпечений сонцем пляж. Ліворуч зовсім інші роботи — абстрактні, емоційно оголені, вони виконані важкими впевненими мазками і оповідають не про те, що бачить око, а про те, що відчуває душа художника. Тут також впізнаєш щось кримське, але це лише натяк, враження — гострі кипариси, незмінний Аю-Даг, увесь залитий червоним.

Це не перша персональна виставка художника — були вже експозиції в Дубаї (Арабські Емірати), Валчі (Польща), Сент-Етьєні (Франція) і, звісно, в Луганську. Його роботи є в приватних колекціях України, Західної Європи, Росії, США.

Але перед виставкою він хвилюється — як уперше. Тут зібралася зовсім різна публіка. Від картини до картини з зосередженим обличчям переходить суддя Свердловського району, за ним легкою ходою рухається хазяйка модельної агенції і школи моделей «Шарм», веселою групою хаотично перекочуються між картинами підлітки. А за ними тінню йде сивий чоловік у червоній, зовсім недоречній на світськім рауті, кепці. Він дослухається до кожного коментаря. Це і є Художник — Федір Іванович, схвильований, як школяр на іспиті, він чекає вироку публіки. Та нема причин непокоїтись, широкий стильовий діапазон та емоційна наповненість картин нікого не залишили байдужим.

Луганськ.

 

Фото надане автором.