«Треба провести західноукраїнський референдум проти будівництва ГЕС на Дністрі, — запропонували громадські активісти з Івано-Франківщини та Тернопільщини, які зібралися в Городенці на зустріч із високопосадовцями ПрАТ «Укргідроенерго».
Колишній сільський голова с. Городниця Городенківського району Параска Щербанюк розповіла, що мають досвід обстоювання інтересів громади, коли ще  20 років тому не дали вивозити гравій із Дністра. Нагадала про аварію 1983 року, коли прорвало дамбу на відстійнику Стебницького калійного заводу, і відходи через притоки хлинули в Дністер, тоді загиблі метрові рибини пливли річкою. За 35 років Дністер очистився, але потребує порятунку, обмілів, не все гаразд з екологією. А що буде після спорудження ГЕС, годі й думати.
Нагадаємо, Кабмін затвердив розроблену Міненерговугілля України «Програму розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року», яка, серед іншого, передбачає будівництво каскаду шести ГЕС на річці Дністер у його верхній та середній течіях на території Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей. На виготовлення проекту технічно-економічного обґрунтування, який подало ПрАТ «Укгідроенерго», з держбюджету передбачено 155 млн грн. Будівництво здійснювалось би за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), а це орієнтовно кредитні інвестиції 1,1 млрд євро.
Заступник гендиректора «Укргідроенерго» Юрій Литвиненко наголосив на тому, що зустріч у Городенці — це не публічні слухання чи консультації з громадськістю. Приїхали розповісти, на якій стадії проект. Керівник юридичного департаменту цієї державної структури Олександр Фармагей повідомив, що торік у державі прийняли закон про оцінку впливу на довкілля, є міжнародні конвенції. ПрАТ «Укргідроенерго» проводить наукові неруйнівні дослідження, моделювання ситуації, щоб визначити, чи можливо теоретично будівництво Верхньодністровської ГЕС із шести низьконапірних станцій попередньою загальною потужністю 390 МВт і невеликими водосховищами. Доцільність розгляду можливості створення каскаду ГЕС, що передбачено розглянути в ТЕО, пов’язана з подальшим освоєнням економічно ефективного гідропотенціалу України з виробітком на ГЕС відновлювальної «зеленої» електроенергії. Передбачається, що водосховища і споруди каскаду ГЕС розміщуватимуться здебільшого на землях водного фонду, на яких, згідно із законодавством, дозволяється будівництво гідротехнічних споруд. У ТЕО передбачається розглянути водосховища каскаду ГЕС із невеликими об’ємами заввишки до 8—9 м, завдяки чому більшу частину водосховищ розташують у руслі річки та  на заплавних землях, а це водний фонд. При гідровузлах передбачається будівництво дамб та дренажі для захисту від паводків, а також зміцнення берегів. Затоплення прибережних сіл, переселення місцевих мешканців та підтоплення і затоплення цінних сільгоспугідь не буде. Не буде й зниження рівня ґрунтових вод.
Володимир Бучко, заступник директора з наукової роботи Галицького національного природного парку, наголосив на тому, що будівництво ГЕС на рівнинних річках, якою є Дністер, неефективне: «Національні природні парки втратять найбільшу цінність — ландшафтне і біорізноманіття. Як почнемо рахувати збитки фауни, історичних пам’яток, екологічних, а це все рахується, то вам буде не по кишені».
Громадський активіст Володимир Гергелюк зачитав оприлюднені на сайті ПрАТ «Укргідроенерго» висновки Інституту археології НАН України, згідно з якими «каскад ГЕС матиме значний вплив на археологічну спадщину регіону». Нагадав, що за нинішнім законодавством громадські слухання не братимуться до уваги. Якщо «Укргідро-
енерго» прийме рішення, закон буде на їхньому боці.
Депутат Івано-Франківської облради Іван Приймак наголосив на тому, що його колеги однозначно проти проекту Верхньодністровської ГЕС — «таке будівництво економічно невигідне, сподіваюся, ви нас почули й донесете до Києва позицію громадськості».
«Потужності Дністра використовують для зрошення, водозабезпечення населення, туризму, а ви хочете забрати цей потенціал і перетворити на енергетичний, — лунало від активістів. — Жодна ГЕС у США та Європі не була побудована в парках. Ви кажете, що «Укргідроенерго» — державне підприємство. То чому тоді ПрАТ? Буде так само, як із Касперівською ГЕС, яка з державної стала приватною. Людям перекрили перехід через ГЕС. Так само — набудуєте тих міні-ГЕС, а потім приватизуєте».
Тернополяни, які прибули на слухання, розповіли, що проти спорудження ГЕС виступають представники партійних осередків та більшість громадських організацій області, є відповідне рішення обласної ради.
Директор КП «Дністровський регіональний ландшафтний парк» Михайло Ковтун зауважив, що 5 заповідних об’єктів уздовж Дністра — від Галича до Хотина — відчують негативний вплив спорудження ГЕС, ці об’єкти зникнуть. «Укргідроенерго» поширює міфи щодо безпечності таких ГЕС у Європі та США, однак це не відповідає дійсності.
Громадський активіст Сергій Чирва з Івано-Франківська зауважив, що 26 млн грн передбачено на промоцію та рекламу проекту спорудження ГЕС на Дністрі, й це кошти з держбюджету. Івано-Франківщина має гірку практику будівництва ГЕС на малих річках Карпат, де  жодного економічного зиску населення не отримало.
Придністровські сільськогосподарські райони є проблемними щодо працевлаштування населення. Пріоритетна галузь, яка може дати додаткові робочі місця, — це туризм. Громади нині лише на початку становлення туристичного бізнесу на Дністрі. Передбачається запустити низку цікавих проектів. Невдовзі тут буде людніше, ніж у Карпатах. А це — розвиток інфраструктури. У селян буде збут продукції. Сфера послуг не має характеру накопичення. Тобто її не буває забагато. Отож туризм завжди буде актуальним. І за цим — розвиток придністровських сіл.

На знімку: громади — проти ГЕС.

Підготувала журналіст Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.