Травень приходить у кожен куточок мальовничих Карпат проводом отар на полонини. Гуцули це дійство називають міра або рєд, на Верховині — мішання (див. «Голос України» за 12 травня). Вівчарство — один з основних промислів жителів Рахівщини, а вівці — символ достатку. Урочисті проводи вівчарів на літування — це добра, весела й давня народна традиція. Тому напередодні виходу на полонини понад тридцять вівчарів Ясінянської та Богданської долин разом зі своїми селищними, сільськими головами та громадськими активістами зібралися на святкування в селищі Ясіня.

Радісно й гучно громада Ясіні разом із селищним головою Едуардом Зелінським та музиками проводжали вівчарів на полонини (на знімку).

Насамперед запалили символічну вівчарську ватру, яка весь період для ватагів буде своєрідним оберегом у піднебессі. А численні гості здалека і зблизька милувалися неповторними краєвидами Карпат, слухали протяжний звук трембіт і запальні гуцульські співаночки у виконанні дитячого фольклорно-етно-
графічного колективу місцевої школи мистецтв.

На свято проводів чабанів завітав і Генеральний консул Словацької Республіки в місті Ужгороді Мірослав Мойжіта. Дипломат привітав присутніх зі святом та урочисто передав селищному голові фільм про Ясіню із словацького державного архіву. Привітання від народного депутата Василя Петьовки вівчарям передали його помічники Михайло Штефко і Степан Хома. Вони побажали ватагам міцного здоров’я, родинного щастя, благополучного літування та щасливого повернення додому. Кожен вівчар від народного обранця Василя Петьовки отримав подяку за сумлінну працю та цінний подарунок.

Закарпатська область.

Фото прес-служби Василя Петьовки.