Парламентська хроніка
Ранкове засідання 16 травня

Традиційно із самого ранку народні депутати з трибуни Верховної Ради звертали увагу суспільства на нагальні питання. Представник Опозиційного блоку Олександр Вілкул акцентував на необхідності підвищувати рівень життя наших співвітчизників.

Вадим Івченко, Олег Кулініч, Петро Юрчишин.

 

Павло Кишкар, Віктор Романюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Позафракційний Юрій Дерев’янко говорив про імпічмент глави держави, бо згідно із законодавством це може зробити тільки парламент. Представник «Народного фронту» Ігор Лапін звернув увагу колег на інформаційні диверсії та розповсюдження фейкових новин. Він закликав представників СБУ дати оцінку діяльності не лише центральних ЗМІ, а й тому, що відбувається на регіональних інформаційних платформах. Позафракційний Віктор Чумак висловив стурбованість тим, що відбувається із водними ресурсами в нашій країні. Береги річок передають у приватну власність, каже він, а це призводить до їхнього висихання.

Олег Ляшко від імені Радикальної партії звернув увагу на те, що для багатьох українців ліки залишаються недоступними. Пов’язано це, мовляв, із тим, що медикаменти в нас у кілька разів дорожчі, аніж у сусідніх країнах. «Ми оголошуємо хрестовий похід проти дорогих ліків та недоступної медицини», — наголосив він. Михайло Бондар від «Народного фронту» говорив про ситуацію, яка склалася довкола діяльності ПАТ «Львівська вугільна компанія». Представник Опозиційного блоку Ігор Шурма зауважив, що досі немає концепцій розвитку системи охорони здоров’я, а точкові законопроекти не працюють. Лідер «Народного фронту» Максим Бурбак наголошував на порушеннях, які відбулися під час місцевих виборів. Він закликав запровадити реальні механізми покарання за подібні порушення та підкуп голосів. Оксана Юринець, яка представляє «Блок Петра Порошенка», відзвітувала про поїздку наших законотворців до В’єтнаму. Ця країна динамічно розвивається і підтримує Україну в її визвольній боротьбі, відтак є цікавою для стратегічного партнерства, зазначила народний обранець.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернула увагу на те, що ОБСЄ висловила занепокоєння з приводу обшуків, які СБУ провела в агентстві «РИА Новости», яке політик назвала «кублом пропагандизму проти України». Вона закликала суспільство надавати більше інформації про порушення прав українських журналістів, які мають місце в окупованому Донбасі та Криму. «Ми мало чуємо від наших закордонних колег слів підтримки Роману Сущенку, якого безпідставно утримують уже два роки в російській тюрмі», — сказала вона, нагадавши також і про затриманого на сході журналіста Асєєва. Увесь отриманий фактаж про поранення та контузії наших представників ЗМІ має піти в міжнародні суди, наголосила парламентарій. Інформацію, яка вже надійшла, Ірина Геращенко передала главі профільного Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар для опрацювання.

Першим на порядку денному стояло питання про призначення парламентських слухань на тему «Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату». Секретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остап Єднак наголосив, що постанова про призначення цих слухань вже давно зареєстрована в парламенті, але своєї актуальності не втрачає, оскільки глобальні зміни в кліматі відбуваються щодня та щосекунди, а наша планета наближається до серйозних катаклізмів. Нині в країні реалізовується кілька міжнародних програм, пов’язаних зі зменшенням викидів парникових газів, відтак до дискусії є нагода залучити світову спільноту, зауважив парламентарій. Під час обговорення проекту постанови про призначення слухань більшість народних обранців загалом підтримували таку ініціативу. Однак виловлювали застереження і з приводу того, що питання не можна «заговорювати», мовляв, для збереження та покращення екологічних умов необхідні реальні дії. Голові Верховної Ради Андрію Парубію довелося кілька разів ставити на голосування питання про повернення до голосування за постанову, доки набралося 236 голосів на підтримку документа.

Учора в гостьовій ложі сесійної зали були присутні матері загиблих на сході Героїв. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала своїх колег подякувати цим жінкам за те, що виховали гідних синів України. «Молимося разом з вами і співчуваємо вам», — звернулася вона до гостей. Парламентарії вшанували загиблих за нашу країну хвилиною мовчання.

Рейтингові голосування засвідчили, що у залі немає необхідної кількості голосів для ратифікації міжнародних угод. Тож парламентарії розпочали розгляд проекту змін до низки законів щодо підстав для проведення судово-медичної експертизи. Після того, як відповідне законодавство удосконалили в березні цього року, без судового рішення померлих не можуть доправити до моргу і відповідно затримується процедура поховання, зазначив автор змін, представник Опозиційного блоку Олександр Долженков.

Мовляв, напрацьований ним та співавторами проект дозволяє уникнути такого колапсу. Очільник профільного комітету Антон Геращенко зауважив, що подібні зміни дійсно необхідні для виправлення ситуації. Народні депутати дали 235 голосів за те, щоб взяти законопроект за основу. Перед тим, як оголосити перерву, Голова Верховної Ради Андрій Парубій запросив очільників фракцій для наради з кадрових питань. Він також нагадав, що в четвер українці відзначають День вишиванки і закликав колег традиційно прикрасити сесійну залу розмаїтими візернуками на одязі.

Після перерви Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що під час наради прийнято рішення продовжити політичні консультації з приводу кадрових питань.

Затим народні депутати розпочали розгляд проекту закону про внесення змін, які стосуються трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини. «Це дуже об’ємний та системний закон, він має багато правок і ми прийняли рішення про те, що в середу розпочнемо його розгляд, а на кінцеве рішення вийдемо в четвер вранці», — сказав А. Парубій. За словами голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, законопроект № 2386а1 готувався до другого читання майже два роки. При цьому експерти збиралися майже щотижня, дискутували і намагалися знайти оптимальний шлях для розвитку системи трансплантології, щоб вона була безпечною для потенційних донорів і реципієнтів.

Учора в сесійній залі вітали з днем народження народних депутатів Олександра Дубініна і Віктора Остапчука.