Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок відбулася в Ужгороді. Вона проходила у формі маніфестації: її учасники пікетували Закарпатський окружний суд, провели мітинг біля будівель облпрофради і облдержадміністрації.

У доволі велелюдному заході взяли участь представники багатьох всеукраїнських галузевих профспілкових організацій і територіальних профоб’єднань. На мітингу виступили голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, його заступник Євген Драп’ятий, голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько, голова профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, керівники низки обласних рад профспілок…  
Ухвалено вимоги до Президента України, уряду, Державної судової адміністрації, Закарпатського окружного адмінсуду  з майнових питань, а також резолюцію, направлену на адресу  керівництва держави.
Профспілки вимушені вдаватися до таких активних і радикальних заходів, бо ситуація з дотриманням прав працівників, членів профспілок, у тому числі майнових, не може не викликати занепокоєння. Оскільки  зростає кількість випадків перешкоджання діяльності профспілкових організацій, переслідування активістів, втручання в статутну діяльність з боку роботодавців, органів державної влади, зокрема судової.  
На мітингу прозвучало й таке: нехтуючи статтею 41 Конституції України щодо непорушності права приватної власності, протягом багатьох років влада грубо порушує майнові права профспілок; шляхом ухвалення неправомірних рішень судів про відчуження об’єктів власності профспілок і визнання їх власністю держави протягом 2011—2017 років у профспілок вилучено 40 майнових об’єктів.
Лише в 2014—2016 роках відповідно до рішень судів на Закарпатті, Івано-Франківщині, Чернігівщині, Полтавщині було визнано за державою будинки профспілок та будівлі навчально-методичних центрів. Тривають судові спори за будівлі профспілок Одеської, Хмельницької і Чернівецької областей.
Федерація профспілок України, всеукраїнські профспілки та територіальні профоб’єднання вважають ці рішення суддів необґрунтованими і такими, що суперечать документально підтвердженому праву власності профспілок на своє майно. Тому профспілки вимагають від уряду і парламенту законодавчого врегулювання правового статусу майна профспілок із урахуванням профспілкових пропозицій. ФПУ, її членські організації засуджують спроби владних структур привласнити будинки профспілок на місцях!
Очевидним приводом до такої акції в Ужгороді стало те, що всупереч здоровому глузду було ухвалене судове рішення, на підставі якого передали Будинок Закарпатської облпрофради до сфери управління Державної судової адміністрації. При тому, що Закарпатський окружний адміністративний суд, претендуючи на будівлю профспілок, навмисно замовчує і приховує той факт, що урядом йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю по вул. Другетів, 91, корисною площею понад 2 тис. кв. м. Надані після зустрічі Прем’єр-міністра України з профспілками доручення щодо врегулювання цього питання не виконуються.
Якщо вимоги профспілок не буде виконано, то ФПУ продовжить збір підписів проти організаторів судового рейдерства щодо майнових прав профспілок і звернеться до Верховного комісара ООН з прав людини, міжнародних організацій профспілок та країн Євросоюзу у зв’язку  з наступом на майнові права профспілок України, у тому числі Закарпаття.

Василь НИТКА.
Фото автора.