У травні 1918 міська дума Вінниці ухвалила документ про створення крайового музею, засновником якого стало Товариство прихильників збереження культурно-історичних пам’яток Поділля. Цей факт навела нинішній директор музею Катерина Висоцька під час урочистого відзначення ювілею закладу.
Перша музейна колекція нараховувала 800 експонатів, нині їх — 113 тисяч. Значну частину подарували і продовжують це робити мешканці краю. На початку 1920-х музей протягом року відвідувало чотири тисячі охочих, торік тут побувало понад двісті тисяч осіб. У штаті музею 110 працівників.
Колективом створено філію — Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму. Вона розташована на території колишньої ставки Гітлера «Вервольф», неподалік обласного центру. Спільно з істориками з Німеччини тривають дослідження злочинів гітлерівців на території краю. Колектив працює над створенням ще однієї філії на місці знаменитої Батозької битви (1652 рік) — неподалік нинішнього села Четвертинівка Тростянецького району.
З-поміж експонатів найунікальнішим називають скелет мамонта. Його знайшли у 60-х роках минулого століття на території Чечельницького району. До того в нашій місцевості не натрапляли на залишки мамонтів. Для проведення досліджень запросили київських палеонтологів. Знахідка стала сенсаційною. Нині скелет можна побачити в одному з перших залів музею.
Привітати колектив прийшли керівники області та міста. За кошти влади поліпшено матеріальне становище закладу, проведено капітальний ремонт приміщення, що є пам’яткою архітектури XVII—XVIII ст. П’ятсот тисяч гривень виділено з обласного бюджету на придбання автобуса.

Вінниця.