Першу операцію на серці за методом Феррацці провели у Вінниці місцеві і столичні хірурги. Протягом шести годин рятували життя пацієнту із синдромом раптової серцевої смерті.

Про метод, застосований уперше у Вінницькому регіональному клінічному лікувально-діагностичному центрі серцево-судинної патології медики розповіли журналістам на прес-конференції в обласному департаменті охорони здоров’я. «Гіпертрофічна кардіоміопатія небезпечна тим, що таке захворювання складно діагностувати, — зазначила керівник департаменту Людмила Грабович. — Той факт, що його встановили наші фахівці, свідчить про високий професіоналізм лікарів».

Оперували пацієнта десять медиків під керівництвом заступника директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова Костянтина Руденка. Він провів уже сто таких оперативних втручань. «Ще донедавна операції за методом італійського професора Феррацці виконували лише в столиці, у лікувальному центрі на базі інституту Амосова, — каже Костянтин Руденко. — Тепер наші фахівці допомагають виконувати їх у регіонах. Оперували спільно з місцевими хірургами у Хмельницькому, Черкасах. Переконаний, що їх слід робити у всіх регіонах, де створена відповідна медична матеріально-технічна база, де є необхідне обладнання. Річ у тім, що гіпертрофічна кардіоміопатія призводить до раптової смерті, тому діяти треба максимально швидко на місці, не втрачаючи час на доправлення пацієнта до столиці».

— Це не перша наша співпраця з хірургами інституту Амосова, — зазначив керівник Вінницького клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної хірургії Володимир Гладких. — Протягом минулого року провели спільно 11 операцій на відкритому серці.

Першу операцію на відкритому серці в місті над Бугом здійснила влітку 2016 року бригада місцевих медиків спільно з хірургами інституту Амосова за безпосередньої участі директора інституту академіка НАМН України Василя Лазоришинця. Операції за методом Феррацці також виконують на відкритому серці. Ще одне таке хірургічне втручання проведуть у тандемі з медиками з Києва. Надалі вінницькі хірурги виконуватимуть їх самостійно.

За інформацією обласного департаменту охорони здоров’я, в області діагностовано приблизно три тисячі людей із синдромом раптової серцевої смерті.

Вінницька область.