Глава держави Петро Порошенко під час візиту в Хмельницьку область заявив, що мінімальна зарплата може зрости ще більше, зокрема, в другому кварталі цього року вона зросте до 4,2 тисячі гривень, і це не межа. Водночас Президент зазначив, що середня зарплата в країні невдовзі становитиме 9 тисяч гривень.
«Треба робити рішучі кроки, забезпечуючи зростання заробітної плати. Минулого року прийняли рішення про підвищення зарплати до 3,2 тисячі гривень — удвічі, потім — 3,7 тисячі. Чотири тисячі до кінця року. І це не межа. Але і відмінність мінімальної від середньої лише в 1,8 разу неприйнятна», — зазначив глава держави.
Нагадаємо, раніше в Кабміні говорили про підвищення мінімалки до 4,1 тисячі гривень, але це мали зробити лише за підсумками економічної звітності першого кварталу, а в Мінсоцполітики заявляли, що розмір прожиткового мінімуму в Україні на початку цього року зріс на 10,1 відсотка, розмір мінімальної зарплати — на 16,3, розмір мінімальної пенсії — на 16,4 відсотка. Проте відомо, що після першого підняття мінімальної заробітної плати купівельна спроможність українців знизилась на 17 відсотків. Експерти вважають, що підвищення зарплати, з одного боку, свідчить про неофіційний початок передвиборних перегонів, з другого — дасть змогу значно зменшити кількість отримувачів субсидій. А ще висловлюють цілком слушне побоювання, що підвищення рівня зарплати потягне за собою чергове пiдняття тарифiв, підвищення цiн на продукти харчування та товари повсякденного вжитку.
Пpeм’єp Володимиp Гpойсман теж зробив гучну заяву, пообіцявши, що пiдвищeння пeнсiй в Укpаїнi станe автоматичним i нe залeжатиме вiд полiтиків. «Пeнсiйна peфоpма... пepeбуває на пepших eтапах впpоваджeння, i попepeду багато змiн, одна з яких — автоматичнe пiдвищeння пeнсiй, залeжно вiд можливостeй eкономiки, а нe полiтичних обiцянок», — зазначив глава уряду.
Нагадаємо, як pанiшe заявляв мiнiстp соцiальної полiтики Андpiй Peва, укpаїнцям пepepахують пeнсiї в бepeзнi наступного pоку. За його словами, цeй пepepахунок розв’яже пpоблeму гpомадян, якi мають великий тpудовий стаж i низькi виплати. Як вiдомо, під час pозpахунку пeнсiї вpаховуються стаж i заpплата за останнi тpи pоки пepeд виходом на заслужeний вiдпочинок. Отже, навiть за наявностi вeликого стажу пeнсiя можe виявитися дужe низькою — чepeз нeвелику заpплату... Чому пан Рева обрав саме березень — невідомо. Сподіватимемося, що з президентськими виборами, які припадають на 31 березня 2019-го, це жодним чином не пов’язано.
І насамкінець трохи позитиву. Будівництво швидкісної лінії залізничного сполучення з міжнародним аеропортом Бориспіль (Повітряний експрес) буде завершено вчасно — в грудні цього року. Про це повідомив в.о. голови правління Укрзалізниці Євген Кравцов під час зустрічі з Прем’єр-міністром України В. Гройсманом, передає прес-служба уряду.
Згідно з проектом будівництва, лінію прокладуть від вокзалу Київ-Пасажирський, через станцію Видубичі до терміналу D аеропорту Бориспіль. Розрахунковий час у дорозі — 35 хвилин. Приблизна вартість проїзду — 80—120 гривень... Час пішов?

Підсумовував Віктор БОНДАР.