Менш ніж за тиждень завершиться перша хвиля зарахування малюків до шкіл. Відповідний наказ у закладах освіти мають видати й оприлюднити не пізніш як 1 червня (зокрема, на веб-сайті школи, а за його відсутності — на сайті райвно).
У цей період школа прийматиме дітей, котрі живуть на території її обслуговування. Також право першочергового зарахування матимуть брати та сестри дітей, які вже навчаються у цій школі, та діти працівників.
На другому етапі, до 15 червня, зараховуватимуть дітей «не за місцем проживання», якщо залишаться «вільні парти». Якщо на одне місце претендуватиме кілька малюків, проводитимуть жеребкування. Інформацію про наявність вільних місць має бути розміщено в школі, на її сайті або сайті відповідного органу управління освіти.
Нова система зарахування першачків не позбавлятиме дитину права ходити до будь-якої обраної батьками школи, наголошують у Міністерстві освіти і науки. Вони мають право подати документи до закладу, розташованого в іншому мікрорайоні і навіть в іншому місті.
Низка експертів розкритикували нову систему, адже батьки, які винаймають житло, матимуть труднощі з наданням документів щодо свого місця проживання. Вочевидь, ідеальну процедуру у наших умовах вигадати складно.

Вступних співбесід не буде

Хай там як, а нова система зарахування до шкіл покликана позбавити майбутніх першачків стресу, пов’язаного з проведенням різноманітних «співбесід» чи «тестувань», які нині практикують у престижних школах. У такий спосіб прагнуть скасувати й «конкурс батьківських гаманців» — неофіційні або напівлегальні вступні внески, які сплачують мами й тата за право дитини навчатися у пристойних умовах.
Нові правила стосуватимуться й шкіл з поглибленим вивченням окремих предметів. Нещодавно Міністерство освіти і науки України підготувало лист-роз’яснення щодо зарахування учнів до 1, 5 та 10 класів до спеціалізованих шкіл (класів) з поглибленим вивченням окремих предметів, гімназій (гімназій-інтернатів), ліцеїв (ліцеїв-інтернатів), колегіумів (колегіумів-інтернатів) державної та комунальної форми власності.
Відповідно до нього, першачків до закладів І—ІІІ ступенів прийматимуть без проведення конкурсу та згідно з процедурами, визначеними Порядком зарахування (цей документ можна знайти на сайті МОН). При зарахуванні до 5 класів конкурс можливий, але для дуже обмеженої кількості дітей. Спочатку до 5 класу переведуть усіх учнів, які навчалися у школі в 4 класі. У разі появи вільних місць ще до початку навчального року візьмуть інших, які проживають на території обслуговування. Решту охочих прийматимуть під час навчального року — у порядку надходження заяв.Якщо йдеться про заклади освіти II або ІІ—ІІІ ступенів (які не мають у своїй структурі початкової школи), то зарахування до 5 класів відбуватиметься за результатами конкурсного відбору. Але знову-таки за умови, що кількість поданих до них заяв станом на 31 травня перевищуватиме загальну кількість наявних місць у класах.
Такий само принцип застосовуватимуть і при зарахуванні до 10 класів — незалежно від того, чи є у структурі школи молодші класи.

Відмовляться від табелів

Крім того, у Міністерстві освіти і науки розробили нову модель оцінювання та відповідні методичні рекомендації.
Виставляти двійки чи п’ятірки першачкам не будуть. Тепер оцінюватимуть процес навчання, а не результат (тобто кількість зроблених дитиною помилок), а також поступ кожного учня. Зважатимуть на те, як активно дитина працювала на уроці, чи була допитливою, чи добре співпрацювала з іншими тощо.
Замість звичного табеля дітям видаватимуть свідоцтво досягнень. «Значення слова «табель» — це відомість або список. А школа має надавати учневі і батькам розгорнуту характеристику досягнень дитини, так, як наведено в зразку свідоцтва для 1 класу», — пояснила профільний міністр Лілія Гриневич.
Документ уже надіслали для апробації в школи, які пілотують новий Стандарт початкової освіти. За результатами оцінювання в цих класах і відгуків від учителів Міністерство скоригує систему до 2018—2019 навчального року.
«Завдання такого оцінювання — розкрити потенціал кожної дитини, підтримати її і надихнути навчатися далі. Ми також виставили зразок свідоцтва на сайті МОН, щоб отримати зворотний зв’язок, доопрацювати документ, розширити методичні рекомендації і дати всім українським школам до 1 вересня, щоб оцінювання в Новій українській школі справді відбувалося по-новому. Якщо ж якась школа, яка не пілотує стандарт, хоче скористатися такою формою зворотного зв’язку вже зараз — вони можуть це зробити, взявши зразок свідоцтва і методичні рекомендації з сайту МОН», — зазначила Лілія Гриневич.

Анна ДОБРЯНСЬКА.