ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання  24 травня 

Відкриваючи ранкове засідання, голова парламенту Андрій Парубій повідомив, що під час перерви у внутрішньому дворику Верховної Ради відбудеться благодійний концерт «Там, де ми — там Україна!», який організував благодійний фонд «Інформаційно-координаційний центр» за підтримки Комітету Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич.

 

У центрі народний депутат Віктор Вовк.

 

У центрі народний депутат Оксана Білозір. 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час благодійного концерту.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
 

«Це вже добра традиція, що у нашому внутрішньому дворику, який раніше був закритий, проводяться благодійні акції та заходи. Мета цього заходу — збір коштів для старту проекту «Дім ветерана» у Житомирі. Українське суспільство має відповідати перед українським воїном і тоді, коли він захищає країну на фронті, і тоді, коли він потребує нашої підтримки та уваги», — сказав Голова Верховної Ради та закликав колег відвідати концерт українських виконавців, які часто виступають на передовій, поспілкуватися з ветеранами та підтримати старт проекту «Дім ветерана».

Верховна Рада продовжила розгляд у другому читанні проекту закону про Вищий антикорупційний суд (№ 7440). Пояснюючи логіку подальшої роботи, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що під час попередніх дискусій було узгоджено 13 із 14 рекомендацій Венеційської комісії. «Ми провели кілька раундів змістовних багатогодинних переговорів і залишилася одна поправка, яка потребує узгодження. Її ґрунтовне обговорення ми залишили на завершення розгляду законопроекту, коли в залі буде високий рівень мобілізації, а до цього згідно із законом про Регламент потрібно розглянути всі узгоджені поправки», — сказав глава парламенту.

У четвер робота над законопроектом розпочалася із 236-ї поправки. Народний депутат Тетяна Юзькова, обґрунтовуючи тезу, що Антикорупційний суд має відповідати загальній структурі судової системи, яка передбачає існування вищого суду та суду апеляційної інстанції, запропонувала, щоб голову Вищого антикорупційного суду обирали на посаду відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Голова профільного Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич на це зауважив, що керівник Вищого антикорупційного суду — це посадова особа, яка обиратиметься загальним складом суду, але яка не матиме безпосереднього стосунку до апеляційної палати Антикорупційного суду, оскільки там також буде обрано голову, який по факту й буде її керівником та не підпорядковуватиметься голові Вищого антикорупційного суду. «Обґрунтовуючи свою поправку, Тетяна Юзькова вважає, що посада голови буде знівельована, оскільки він не матиме жодного впливу на діяльність суду загалом. Проте логіка цього законопроекту якраз і полягає в тому, щоб голова Вищого антикорупційного суду не мав такого впливу з точки зору організаційних можливостей, а лише міг впливати на матеріально-технічне забезпечення суду», — пояснив Р. Князевич. Після цього поправку 236 було відхилено.

Під час дискусії парламентарії погодилися не включати до законопроекту положення, за яким одним із критеріїв, які дозволяють претендувати на посаду судді Вищого антикорупційного суду, мала бути наявність у кандидата значного досвіду здійснення у міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби із корупцією, володіють знаннями та практичними навичками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби із корупцією, практики Європейського суду з прав людини. «У нас практично немає таких громадян України, які зможуть підпасти під такий критерій — це одиниці. Тож ми навіть не зможемо сформувати мінімальний склад суду і парламент звинувачуватимуть у тому, що ми зумисно включили таку норму, щоб цей суд ніколи не запрацював», — пояснив        Р. Князевич.

Не знайшли підтримки й пропозиції про включення до законопроекту положення, за яким на посаду судді ВАС може бути призначений громадянин України, який володіє знаннями і практичними навичками застосування практики Європейського суду з прав людини. Голова профільного комітету пояснив, що за чинним законодавством кожен суддя й так має щороку проходити практичний курс з вивчення кращих світових практик у сфері боротьби з корупцією і, зокрема, практик Європейського суду з прав людини. «Ми передбачили, що кандидати, які претендуватимуть на такі посади, апріорі мають бути ознайомлені з практикою Європейського суду з прав людини», — сказав він.

Під час дискусії довкола того, скільки років професійного стажу повинен мати кандидат на посаду судді ВАС, народний депутат Світлана Заліщук запропонувала скоротити цей термін із семи до п’яти років. На її думку, це дозволить провести широкий конкурс на посади суддів та вибрати серед претендентів найдостойніших. Однак Р. Князевич нагадав, що Венеційська комісія підтримує позицію, за якою суддями ВАС мають буди досвідчені люди, адже їм доведеться приймати надважливі рішення. «Чи зможуть це робити вчорашні випускники, які до цього жодного разу не перебували у надзвичайних життєвих умовах?» — запитав він.

Народний депутат Наталія Агафонова запропонувала виключити із законопроекту положення, яким, наприклад, забороняється працівникам    НАБУ чи САП претендувати на посаду судді Антикорупційного суду. «Я пропоную надати усім можливість податися на цю посаду, а вже нехай Вища кваліфікаційна комісія суддів та Рада експертів визначаються, ця особа професійна чи не професійна, доброчесна чи не доброчесна», — сказала вона. Обґрунтовуючи необхідність такого обмеження, голова комітету зауважив, що  НАБУ, НАЗК та САП підслідні справи, які належать до підсудності Вищого антикорупційного суду, тож пропонується підтримати підхід Венеційської комісії, за яким суддею ВАС не повинна бути особа, у якої може бути конфлікт інтересів. «Щоб навіть теоретично не допустити можливості конфлікту інтересів, ми погоджуємося із таким підходом європейських партнерів, який також передбачає заборону претендувати на посаду судді особам, які займають політичні посади», — зазначив Р. Князевич.

Якраз стосовно заборони претендувати на посади судді САП за політичними мотивами, народний депутат Сергій Рибалка запропонував уточнити, що це обмеження має стосуватися тільки тих осіб, які упродовж останніх п’яти років входили до складу керівних органів політичної партії. «Інакше будь-які відносини з політичними партіями, навіть господарські чи одноразові консультації, можуть трактуватися як відносини з політичними силами», — сказав він.

Голова комітету у зв’язку з цим пояснив, що під час розробки даної норми бралося до уваги те, що відповідно до закону політичні партії фінансуються з Держбюджету. «Політичні партії фінансуються за рахунок бюджету і в трудових відносинах з їхніми секретаріатами перебувають сотні тисяч осіб. З точки зору цього законопроекту, люди, які безпосередньо мають трудові відносини з тією чи іншою політичною партією, не мають права бути кандидатами на посаду судді Антикорупційного суду, бо теоретично вони можуть мати конфлікт інтересів», — пояснив Р. Князевич.

Відповідаючи на вимогу народного депутата Тетяни Острікової пояснити, чому до законопроекту не включено норму, яка прямо забороняє обіймати посади суддів ВАС особам, що підлягають звільненню відповідно до Закону «Про очищення влади», голова комітету підкреслив, що Закон «Про судоустрій і статус суддів» вже містить загальну норму щодо заборони претендувати на посаду судді особам, які потрапили під люстрацію, тож не потрібно перевантажувати законопроект зайвими поправками.

До перерви парламентарії розглянули 779 поправок із 1927 і продовжать роботу над законопроектом № 7440 на вечірньому засіданні.

А на початку засідання головуючий повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Зовнішня трудова міграція», керівником якого обраного народного депутата Максима Бурбака.

З днем народження вітали народного депутата Олександра Вілкула.