У Коломиї вже підписано 25 відсотків декларацій із лікарями

У Коломиї, що на Івано-Франківщині, шукають різні шляхи  для виконання державної програми «Лікар для кожної сім’ї». Мешканці міста й прилеглих населених пунктів можуть підписати декларацію з обраним сімейним лікарем й поза медзакладом.

На базі управління надання адміністративних послуг Коломийської міськради відбулося вже кілька «Ярмарків здоров’я». Їх проводить міський центр первинної медико-санітарної допомоги (КМЦПМСД). Мета — ознайомити коломиян та мешканців інших територіальних громад із засадами медреформи, допомогти укласти декларації із сімейними лікарями на обслуговування.
Як це відбувається? За погодженням із міським головою Коломиї Ігорем Слюзарем визначилися з майданчиком — управління надання адміністративних послуг (УНАП). Місце проведення «Ярмарку здоров’я» обрано неспроста: Коломийський УНАП має сучасне комп’ютерне забезпечення, якісний інтернет-зв’язок, просторе приміщення. А ще розташований біля залізничного вокзалу, поряд і автобусний маршрутний вузол. І час, субота-неділя, зручні для коломиян.
Інформація про ярмарок була розміщена в міському центрі первинної допомоги та у всіх міських амбулаторіях. Громадськість повідомили через засоби масової інформації, зокрема через сторінку КМЦПМСД у Фейсбуку. Із собою потрібно мати копії паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтво про народження дитини.
Така методика дала результат. Від самого ранку коломияни потягнулися на «Ярмарок здоров’я». На вході до центру надання адмінпослуг чергує медсестра, котра пояснює мету заходу та скеровує прибулих до медиків. Біля кожного робочого місця — інформація про сімейного лікаря, педіатра чи терапевта.
Коломиянин Ігор Данищук заздалегідь визначився, з ким підписуватиме декларацію. Це лікар Михайло Данилюк, в якого обстежується впродовж багатьох років, має довіру до свого дільничного. Має намір і родина підписати. Медсестра робить копії документів, заносить дані до комп’ютера. Через деякий час на телефон Данищука приходить код, його заносять також, і декларацію роздруковують. Один примірник — у пацієнта, ще один — зберігатиметься в центрі первинної допомоги.
До деяких лікарів черги. Є батьки з дітьми. Щоб малеча не сумувала, поруч — ігровий куточок. А також печиво, чай-кава, мінеральна вода.

Багато охочих вишикувалися в черзі на УЗД-діагностику. Медики проводили лабораторні дослідження, які не вимагали певних санітарних вимог: вимірювання тиску, рівня цукру в крові (на знімку). А ще можна було отримати рецепти на медикаменти за державною програмою «Доступні ліки».

«У такий спосіб вдалося під час «ярмарків» оформити понад 2500 декларацій, — розповідає головний лікар КМЦПМСД Володимир Мельничук (на знімку). — Це не одноразова акція. Впродовж тижня в УНАП перебувала медсестра, яка має електронний цифровий підпис та універсальний доступ до адміністрування щодо вибору лікаря. Вона консультувала відвідувачів, котрі прийшли по довідки до УНАП. На стендах тим часом була інформація про всіх 45 лікарів нашого закладу, умови вибору свого терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. А також вказано амбулаторії, де можна укласти декларацію з лікарем. Загалом від початку декларування, з квітня, коломияни уклали 13,5 тисячі угод із лікарями на обслуговування. Охоплено 25 відсотків населення. Зголосилися на обслуговування нашим центром і чимало мешканців прилеглих сіл та навіть із сусіднього Городенківського району, котрі працюють у Коломиї».
Процедура підписання декларацій триває. Розлога інформація про вибір свого сімейного лікаря є в приміщенні КМЦПМСД та всіх шести міських амбулаторіях. Довідатися про це можна на сайті закладу та Коломийської міськради.
«Від часу створення міського центру первинної медико-санітарної допомоги в Коломиї відбулися позитивні зрушення в первинній ланці надання медичних послуг, — підсумовує Володимир Мельничук. — Відкриваємо амбулаторії у віддалених районах. Завойовуємо довіру мешканців міста. А головне — наші медики не почуваються на задвірках охорони здоров’я. Професія сімейного лікаря стає престижною.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.