Теми перемовин Голови  Верховної Ради України Андрія Парубія зі Спікером Кнесету Йоелем Едельштейном під час офіційного візиту до Держави Ізраїль стосувалися безпеки і безпекового співробітництва між Україною та Ізраїлем, а також двосторонньої економічної співпраці.

На знімку:
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій,
Спікер Кнесету Йоель Едельштейн.

 

Ізраїль як ніхто може зрозуміти трагедію українців

 

Шлях до гори Герцля.

 

Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль Георгій Логвинський,
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій,
Спікер Кнесету Йоель Едельштейн,
Віце-спікер Кнесету, голова парламентської групи дружби Ізраїль — Україна Талі Плосков,
народний депутат України Артур Герасимов.

 

Патріарх Єрусалимський Теофіл ІІІ.

 

Навіть під час візиту надійшли повідомлення про обстріли на півдні Ізраїлю. «Ми розуміємо, що безпекова ситуація у наших країн подібна», — зауважив А. Парубій під час зустрічі зі Спікером Кнесету Йоелем Едельштейном. За його словами, співпраця у сфері безпеки і оборонного озброєння є дуже важливою для обох країн. «Це одна із тем, по яких були досягнуті певні домовленості, які будуть реалізовані після наших зустрічей», — зазначив Голова Українського парламенту.
Голова Верховної Ради також порушив тему визнання Голодомору геноцидом українського народу. «Ізраїль знає і розуміє, що таке трагедія, вбивства і загибель мільйонів громадян, і як ніхто може зрозуміти трагедію Голодомору для українського народу», — зазначив А. Парубій і висловив сподівання на розуміння з боку парламентаріїв усіх фракцій Кнесету у вшануванні тих українців, що загинули в результаті геноциду.
Українська делегація поклала квіти до Меморіального комплексу жертвам Голокосту «Яд-Вашем», у Залі пам’яті, на горі імені Т. Герцля, зробила запис у книзі Почесних гостей.

Активізація двосторонньої співпраці

Андрій Парубій підкреслив, що Україна у співпраці з Державою Ізраїль в економічній сфері досягла значних успіхів, особливо за останній період. «Ми не так давно бачились зі Спікером парламенту Ізраїлю в Україні. У цей період відбулась серйозна активізація доопрацювання Угоди про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем. І зараз мова йде фактично про тижні, коли буде технічно завершена робота над цією Угодою, і коли і Україна, і Ізраїль цю Угоду зможуть ратифікувати, — сказав він і підкреслив: — Я впевнений, це буде дуже важливий крок в економічних відносинах між Україною та Ізраїлем. Це наша найближча перспектива. Ми домовились, що докладемо всіх зусиль, щоб документ, який напрацьовувався багато років, відповідно ратифікувати якнайшвидше на рівні парламентів обох країн і довести до завершального результату».
Своєю чергою, Й. Едельштейн наголосив на дуже добрих відносинах, що існують між Україною та Ізраїлем, між парламентами на рівні груп Дружби та комітетів. І подякував за велику роботу послам.
Спікер Кнесету в контексті необхідності розв’язання безпекових проблем підкреслив, що роботу із захисту співгромадян потрібно також забезпечувати на рівні парламентів. «Водночас, як законодавці, ми маємо обговорювати низку громадянських проблем стосовно нашої співпраці у багатьох галузях, таких як: культура, технології, освіта. Маємо розглядати спільні проекти співпраці, і, гадаю, це приведе до покращення функціонування і Ради, і Кнесету», — наголосив Й. Едельштейн.
Голова Верховної Ради привітав із 70-літтям Держави Ізраїль. «Я сьогодні детально вивчав історію боротьби за незалежність Ізраїлю та його народу і хочу сказати, що вона викликала в мене величезне захоплення. І хочу побажати наступної плідної співпраці між нашими країнами», — зазначив А. Парубій.

Право на незалежну Помісну Церкву

Про це йшлося під час зустрічі української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради України зі Святішим Патріархом Єрусалимським Теофілом ІІІ.
Андрій Парубій розповів про ситуацію церковно-державних відносин в Україні, поінформував про звернення Верховної Ради, Президента України та єпископату Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви до Патріарха Константинопольського Варфоломія з проханням надати Українській Помісній Православній Церкві Томос про Автокефалію.
«Для нас, українців, питання надання Автокефалії Помісній Православній Церкві в Україні — не лише питання релігії, це питання національної безпеки та єдності українського народу», — заявив А. Парубій.
Голова Верховної Ради повідомив Патріарха Теофіла, що навіть кілька єпископів Московського Патріархату в Україні публічно підтримали ідею Автокефалії Української Православної Церкви.
Патріарх Теофіл ІІІ заявив, що кожен православний народ має право на свою незалежну національну Помісну Церкву.
Андрій Парубій закликав Патріарха Теофіла ІІІ, у разі позитивного рішення з боку Константинопольської Патріархії та надання Українській Помісній Православній Церкві Томосу про Автокефалію, підтримати ініціативу Святішого Патріарха Варфоломія.
Під час обміну подарунками Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підніс Патріарху Теофілу ІІІ традиційну великодню писанку. У відповідь Патріарх побажав українському народові наснаги у боротьбі: «Дуже символічно — яйце — це символ оновлення. Потрібно його розбити, щоб з’явилося нове життя», — зазначив Патріарх Теофіл.

Інформацію підготовлено за повідомленням
прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua