Хто встановлюватиме лічильники на воду і тепло?

Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства розглянув проблемні питання імплементації законів України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».
У засіданні взяли участь віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, уповноважені представники НКРЕКП, Мінфіну, Мінсоцполітики, КМДА, профільних асоціацій підприємств — надавачів послуг тепло-, водопостачання, Асоціації міст України.

За підсумками розгляду члени комітету погодилися із необхідністю підготовки змін до Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» в частині відтермінування дії статті 14 щодо застосування фінансових санкцій за порушення законодавства у сфері комерційного та розподільного обліку комунальних послуг, зокрема, у разі порушення строків встановлення або заміни вузлів комерційного обліку теплової енергії, гарячої чи питної води суб’єктами господарювання — операторами зовнішніх інженерних мереж. А також щодо відтермінування строків введення в дію окремих частин закону.
Комітет також рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю) — № 7266-1. Законопроект спрямований на визначення механізму передачі, припинення та тимчасового зупинення повноважень виконавчих органів з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад.
Розглянувши проект постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2019—2021 роки (№ 8357), комітет направив до бюджетного комітету пропозиції для їх врахування в остаточній редакції проекту Бюджетної резолюції. Члени комітету, зокрема, пропонують доповнити розділи проекту «Основні завдання бюджетної політики» і «Виконання та реалізація пріоритетних державних цільових програм та державних інвестиційних проектів» пріоритетним напрямом «будівництво доступного житла, надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та самотнім молодим громадянам на будівництво та придбання житла».

Оборонній продукції — податкові пільги

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів (щодо відносин, пов’язаних із здійсненням заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).
Законопроектом № 8349 пропонується збереження існуючих пільг зі сплати військового збору з доходів у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших осіб, які братимуть участь уже не в антитерористичній операції, а в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. А також пільг з оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митну територію України низки спеціальних засобів індивідуального захисту військових (бронежилети, шоломи), лікарських засобів та медичних виробів, продукції оборонного призначення на період проведення Операції об’єднаних сил (ООС). Такі преференції пропонується надати з 1 травня 2018 року.
Водночас народні депутати звернули увагу на необхідність врегулювати застосування законодавчих норм у перехідний період.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.