Пам’ятну дошку вчителю Юрію Лелюкову, який у 1984 році врятував 26 учнів від гранати, закривши її собою, відкрито в райцентрі Іваничі на Волині. На врочистості прийшло багато людей.
— Ми писали контрольну, — пригадує колишня десятикласниця врятованого вчителем класу Жанна Алімова, — Юрій Миколайович показував гранату. Вона мала б бути навчальним муляжем. Раптом ми почули клацання. Вчитель не показав страху, а просто відійшов у куток біля вікна, і все. Викинути гранату через вікно не міг — там ішли діти.
Подвиг педагога держава відзначила, нагородивши його посмертно лише «цивільним» орденом «Знак пошани». Для жителів Іваничів Юрій Лелюков — справжній герой. У школі, де це трапилось, багато літ діє його музей, а учні щороку на лінійці вшановують його пам’ять і пишуть на уроках листи «Як би я подякував Юрію Лелюкову».
До речі, вже після трагедії в Іваничах того ж дня ще в кількох школах області знайшли такі «навчальні» гранати. Тож Юрій Лелюков врятував життя і багатьох не знайомих для нього дітей, які про це сьогодні й не здогадуються.

Волинська область.