Весняна інтелектуальна подія року, що об’єднує літературу, мистецтво й бізнес — VІІІ Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал-2018 — із 30 травня по 3 червня у Києві гуртуватиме свою численну публіку. Фокус-тема цьогорічного фесту — «Проект майбутнього».
Хоча офіційне відкриття фестивалю 30 травня оголосили на 18-ту, заходи програми розпочалися ще вдень, і найвідданіші прихильники книжки та високої думки вишикувалися вздовж паркану «Мистецького Арсеналу» в уже звичну чергу з обіду. Подвір’я та простір галереї зажили традиційним фестивальним життям.
Від стенда до стенда видавництв та нішевих проектів, котрих цього року представлено понад 150, чинно дефілюють представники інтелектуального, мистецького, політичного бомонду, раз по раз дістаючи гаманці. Поміж відомими обличчями яблуку ніде впасти. Депутати й депутатки, телеведучі й публіцисти, політтехнологи і шоумени, антикорупціонери і прес-секретарі, міністри й їхні заступники, громадські активісти й ранговані держслужбовці, мери і боксери. Поміж них сновигають гурти запалених студенток та одноосібні селфісти, хапаючи відомі обличчя за полу для чергового фото до особистого альбому «Крутий я». Усі люб’язно усміхаються в гаджети — адже білет на Книжковий арсенал — як маркер: всі свої до свого по своє (принаймні, тут). ... Міський голова Віталій Кличко стрімко рухається до виходу, його перехоплює двійко красунь. «Можна з вами зробити селфі?» — «Так, але недовго». — «Та нічого, ми не поспішаємо!» Ледь помітний хук очима: «Я поспішаю». Але позує терпляче...
Довкола письменники, поети, видавці, перекладачі, критики, художники-ілюстратори, дизайнери, медійники, музиканти — наші й закордонні.
Ондечки українські маститі спочивають на київських лаврах. Осьдечки — група молодших ентузіастів гучно вітає один одного. Тут і там чоломкаються давні приятелі та знайомі, з радістю обмінюючись новинами та враженнями. Соцмережі пістрявіють звітами про арсенальні книгозакупи та численними фото.
Хтось із учасників уже в перший день працює на локаціях фесту, роздає автографи й коментарі, як-то зіркова гостя Енн Епплбаум — американсько-британська журналістка, володарка Пулітцерівської премії, яка презентувала переклад своєї книжки «Червоний голод: війна Сталіна проти України», де через аналіз документальних свідчень досліджує тему Голодомору. Як Ева Суссо, шведська авторка, відома своїми понад 30 творами про дітей і для дітей, а також активною громадською роботою у педагогічній сфері, котра разом з українською письменницею Ларисою Денисенко дискутувала на тему «Як говорити з дітьми на складні теми» й презентувала свою нову дитячу книжку «Усі питають, чому». Як Томас Венцлова з Литви — поет, перекладач і правозахисник, один із засновників Литовської Гельсінської групи, професор слов’янських мов і літератур у Єльському університеті; чи американська письменниця Елен Гінсі, чи Сергій Жадан у програмі «Поетичні читання» на Вуличній сцені. І Жадана не спинити — метр сучукрліту під овації фанів півтори години марафонить своїми віршами з нової збірки «Антена», вихід якої планується на вересень.
У роботі VІІІ Книжкового арсеналу беруть участь майже 200 українських письменників та 95 гостей із 31 країни. Серед закордонних гостей — експерт ЮНЕСКО директор Паризького інституту практичної філософії, один з найвідоміших у світі спеціалістів з дитячого розвитку Оскар Бреніф’є; яскравий представник водночас хорватської та боснійської літератур Міленко Єрґович; президент Американської асоціації літературних перекладачів Арон Ажі; президент ісландського PEN-клубу, знаний письменник Сйон; а також провідний ізраїльський автор Меїр Шалєв; одна з найпомітніших італійських письменниць Франческа Меландрі; всесвітньо відома письменниця, есеїстка і журналістка Славенка Дракуліч (Хорватія—Швеція); один із найвиразніших письменників молодого покоління Словаччини Міхал Гворецьки.
«Якщо минулих років на фестивалі говорили про літературу в часи війни, а також про сміх у часи кризи, то цього року команда організаторів фестивалю пропонує зазирнути у майбутнє» й спробувати разом із найвідомішими українськими та іноземними інтелектуалами пошукати відповіді на запитання: «про що людство мріє далі, яким буде майбутній світовий устрій, які шанси в демократії перед лицем гібридних викликів, як протистояти дегуманізації у часи змін, чи спроможні сучасні технології створити (над)людину?»
Креативно вибудована, чітко структурована програма Книжкового арсеналу-2018 «Проект майбутнього» настільки насичена, що аби потрапити бодай на чверть заходів, треба, либонь, іти у відпустку. Адже на 16 головних локаціях заплановано 450 подій найрізноманітнішого формату для відвідувачів будь-якого віку.
Фест без зайвого пафосу відкрили міністр культури Євген Нищук, Оксана Хмельовська та директорка «Мистецького Арсеналу» Олеся Островська-Люта, котра, окрім заходів, де безпосередньо бере участь як спікер, час від часу, супроводжуючи певних гостей Книжкового арсеналу, походжає залами. З останнім гостем першого дня фестивалю організатори обійшли всю територію, адже Президент Петро Порошенко з дружиною Мариною дуже уважно роздивлялися видавничі новинки, купили цілий список книжок (з досвіду попередніх років організатори прогнозують, що ці видання будуть надпопулярними й розкуповуватимуться першочергово), спілкувалися з видавцями та відвідувачами і, звісно, робили з ними безупинні селфі.
Другого й третього дня темп та щільність фестивального марафону увімкнулися на повну. Дискусії, презентації, екскурсії, майстер-класи, перформанси, поетичні читання, квести, круглі столи та ще безліч експериментальних комунікаційних форматів, і, звісно, презентації нових видань та автограф-сесії. І звична довгохвоста черга перед входом.
Але така потужна організація Книжкового арсеналу вже стала традицією, яка цьогоріч є наймасштабнішою Української програмою фесту, що увібрала аж 200 заходів!

Лариса ГОНЧАРЕНКО.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

КОМЕНТАР

Оксана Щур, кураторка заходу:
— Цей Книжковий арсенал, так само, як і минулорічний, стає дедалі масовішим, тобто доступнішим для широкої аудиторії. Були часи, коли ці фестивалі вважалися бенкетом духу для інтелектуалів, і це було дуже класно, привабливо — люди знаходили тут те, чого їм бракувало в інших культурних центрах, що працювали з просвітницькою метою. Зараз захід перефокусовується на ширшу аудиторію і стає шляхом до промоції читання, до купівлі книжок. Люди встають із диванів, із-перед телевізорів, бо з екрана почули, що Книжковий арсенал — це модно і круто. Приходять цілими сім’ями, щоб купити книжку, послухати дискусію, подивитися виставку (на знімку).

Це для них є одним зі способів проведення дозвілля — і це чудово! Нині такий час, коли ознакою культурної людини є відвідання театру, похід у кіно, на події, пов’язані з книжками за участю письменників, філософів, інтелектуалів. І викладачі виходять з аудиторій, і науковці починають писати книжки, доступніші для широкого загалу, — це дуже позитивна тенденція: ми нарешті повертаємося до виховання свого читача, до того, щоб ділитися інформацією не лише у фаховому колі. І це головні позитивні зміни. Бо що більше людей приходить на події про книжки, то безпечніше стає ходити вулицями.