Донецькі автомобілісти стурбовані — на території «ДНР» стало складно заправитися. На стелах більшості АЗС на місці цін на бензин стоять прочерки, які означають, що пального немає. Власники автомобілів нишпорять по місту, шукають, де б наповнити бак.

Перебої на заправках траплялися й раніше, але нині вони супроводжуються чутками про те, що російські постачальники пального скорочують «ДНР» «раціон споживання». Схоже, щось їх не влаштовує в самопроголошених республіках.
Коли починалася війна, місцевих прихильників сепаратизму заохочували не тільки ідеєю «русского мира», а й тим, що їх забезпечуватимуть усім необхідним: зброєю, грішми й тим же бензином. Дефіцитом стурбовані не лише власники автотранспорту, паливна криза може спричинити підвищення цін на товари, насамперед на продовольство. Економіку таким шляхом не підняти, людей роботою не забезпечити.

«Русский мир» виявився не таким надійним, як вважали колись.

Чотири роки збройної боротьби не остудили запал завзятих його прихильників: війна хоч і гібридна, але жертви її цілком реальні. Гуманітарні конвої, що прибувають на Донбас, порожніми назад не йдуть, вони везуть на батьківщину так званий вантаж-200 — загиблих добровольців, число яких старанно приховують. Нещодавно врочисто провели в його рідну Осетію одіозного комбата Мамая. А інших ніхто не рахує. У російських ЗМІ про загибель на Донбасі своїх хлопців не пишуть ні рядка, нібито їх немає взагалі. Вислів «их там нет» дав підставу називати цих людей «ихтамнетами».

Однак ідея «русского мира» неухильно всихає, прозріння приходить і до найупертіших: росіянам, які поступово починають розуміти, що війна ця така само злочинна, як і безперспективна, нічого, крім смертей, горя й руйнувань вона не принесе. Дедалі більше людей замислюється над тим, як би її так закінчити, але щоб при цьому (не дай Боже!) не попсувати репутацію улюбленого Путіна. Однак у фінансово-економічних колах уже давно зріє думка: а чи не досить утримувати фейкові республіки? Що це приносить Росії, крім санкцій і обструкції світової спільноти? І поступово, як дитину віднімають від грудей годувальниці, скорочують поставки пального, а там і до фінансів справа дійде. Але скільки ще життів солдатів і мирних жителів забере ця безглузда гібридна бойня?

Донецьк.

Мал. Віктора СТАРОВА.