Рахункова палата звернеться до НАБУ та Нацполіції щодо неефективного використання Міністерством охорони здоров’я коштів на лікування українців за кордоном. Про це під час брифінгу заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляє кореспондент «Укрінформу». За його словами, «286 млн грн бюджетних коштів, виділених для лікування онкохворих за кордоном, МОЗ використало неефективно. Ще 24 млн грн — використані з порушенням законодавства».
Водночас, як повідомляє з посиланням на Валерія Пацкана прес-служба відомства, «сьогодні виникає низка непорозумінь навколо проведеного аудиту, попри конкретні факти та цифри. Факти довели, що Міністерство охорони здоров’я не забезпечило законного та ефективного використання коштів держбюджету щодо лікування громадян України за кордоном. При цьому МОЗ перед заслуховуванням звіту в Рахунковій палаті погодилося з усіма нашими зауваженнями. Звіт погоджений МОЗ. І нині дуже дивною є така бурхлива реакція на результати аудиту».
Зокрема, Рахункова палата констатувала відсутність укладання двосторонніх угод з медичними зарубіжними закладами, брак належних розрахунків вартості послуг з лікування, не був проведений аналіз цін вартості лікування при виборі медзакладів, а також відсутня оцінка якості та результативності лікування та низка інших недоліків.
«Якщо говорити в цілому, то у 2016 та 2017 роках понад 31 відсоток перевірених коштів, що виділялися для лікування онкохворих за кордоном, були використані з порушеннями чи не економно. А це — людські життя», — зазначив Валерій Пацкан. Крім того, додав він, за ці два роки, через неефективні рішення МОЗ, не використано майже 200 млн грн. «І це, на жаль, далеко не всі факти. Відповідний звіт не є секретним. Вже найближчими днями ми оприлюднимо його на офіційному сайті», — сказав голова Рахункової палати. Він також зауважив, що аудит був розпочатий ще попереднім складом Рахункової палати, а нинішній склад — його завершував. «Ми взяли зобов’язання — не замовчувати та не приховувати жодного факту нецільового використання коштів. І винятку тут не може бути для жодного відомства», — наголосив голова Рахункової палати.
Як повідомлялося, раніше ЗМІ поширили заяву заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського, зроблену ним під час виступу в Рахунковій палаті на обговоренні звіту про результати аудиту ефективності коштів держбюджету, виділених МОЗ для лікування громадян України за кордоном. Зокрема, говорячи про пацієнтів, у яких діагностовано рак, Лінчевський заявив про неефективність використання цих коштів у зв’язку з високим рівнем смертності таких хворих.
Cтало також відомо, що Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив відкрити дисциплінарне провадження проти заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського через його висловлювання про лікування за кордоном хворих на онкологічні захворювання українських громадян.

Вл. інф.