Протягом доби (станом на 6.06) ситуація в районі проведення Операції об’єднаних сил залишалася складною і контрольованою. За даними штабу, на окремих напрямках тривали інтенсивні бойові дії: «Напруженою ситуація залишалася в районах населених пунктів Причепилівка, Кримське, Новотошківське, в Опитному й Новотроїцькому на донецькому напрямку, де російсько-окупаційні війська 11 разів застосували заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм і 82 мм». За повідомленням прес-служби ООС, противник 31 раз порушив режим припинення вогню. Активна оборона позицій підрозділами Об’єднаних сил не дозволила ворогу просунутися у бік наших оборонних рубежів.

Великі наступальні операції не до снаги бойовикам «ДНР»/«ЛНР» без прямої участі російських військ. Таку думку в інтерв’ю «Апострофу» висловив військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець.

За його словами, Росія може спробувати атакувати Бахмут, Маріуполь чи Костянтинівку, але тільки якщо місцеві бойовики будуть на це здатні без активної участі регулярних російських військ. Тому російські куратори намагаються зараз працювати над підвищенням рівня боєздатності «1-го і 2-го АК», надаючи їм рис регулярних військ.

Однак на сьогодні боєздатність «армійських корпусів» «ДНР»/«ЛНР» значно відстає порівняно з українською армією. «Хоча вони спробують із цих формувань зробити боєздатну армію, пропускають [місцевих найманців] через навчальні центри, полігони, постачають озброєння, пальне. Але якщо ми порівняємо це із заходами, які проводять у ЗСУ, рівнем підготовки їх до оборони, веденням військових дій, то можна сказати, що «1-й і 2-й АК» поки що не досягли здатності пробити українську оборону на будь-якій ділянці», — резюмує експерт.

Напередодні ЧС з футболу Генштаб РФ наказав терористам на Донбасі знизити інтенсивність боїв на період проведення чемпіонату в Росії. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України, координатор «ІС» Дмитро Тимчук.

Також, за словами Тимчука, у керівництві «служби прикордонної охорони МДБ ЛНР» посилено поширюється інформація, що з 12 червня по 17 липня, на період проведення в Росії ЧС-2018, російська сторона запроваджує режим жорстких обмежень на перетин кордону РФ для приватних транспортних засобів і рейсових автобусів, які здійснюють регулярні рейси з «ЛНР» на територію Росії.

«У Москві дуже переживають, щоб, не дай Боже, «дирівські й лугандонські нищеброди» не вилізли перед іноземними гістьми і не зганьбили «велику» Росію або, що гірше, не спровокували якийсь міжнародний конфлікт з відповідними наслідками. Тож функція у «новоросів» була й залишається незмінною — бути гарматним м’ясом Кремля. Не більше», — вважає Тимчук.