Ранкове засідання 
8 червня

Відкриваючи ранкове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив на важливості ухваленого напередодні Закону «Про Вищий антикорупційний суд». Він подякував членам Венеційської комісії і особливо її президенту Джанні Букіккіо за допомогу в розробці та ухваленні цього закону.

Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Володимир Гройсман, Олександр Ревега, Олег Ляшко.

 

За словами глави парламенту, він постійно контактує з членами Венеційської комісії і фактично по всіх законах щодо судової реформи ми від них отримували дуже якісну експертну оцінку. «Після ухвалення закону про Антикорупційний суд відповідно до рекомендацій Венеційської комісії Президент у своєму виступі дуже високо оцінив нашу роботу, що дає відповідь на багато закидів, які лунали у цій залі», — сказав А. Парубій.
Також Голова Верховної Ради нагадав, що наступного тижня, 14 червня, в Росії стартує Чемпіонат світу з футболу. «Чемпіонат мав би бути великим спортивним святом для всіх шанувальників футболу. Але, на жаль, цього року він проходить у Росії, яка продовжує агресію і проти України, і проти Грузії, і проти Молдови», — зауважив він і закликав усі країни вільного світу та їхніх громадян бойкотувати Чемпіонат світу з футболу в Росії. Водночас А. Парубій застеріг українських громадян від поїздок до Росії, адже є реальна небезпека бути захопленими в полон російськими терористами.
Під час години запитань до уряду з інформацією щодо захисту прав дітей виступив міністр юстиції Павло Петренко. Він, зокрема, відзначив історичне рішення, яке ухвалив парламент. «Верховна Рада вчергове продемонструвала, що здатна змінювати країну, приймати важливі системні рішення», -наголосив міністр.
Подякувавши народним депутатам за заснування Антикорупційного суду, який завершить формування антикорупційної інфраструктури в країні й підтвердить українцям: в Україні є справедливість, і та особа, яка вчинила злочин, вчинила корупцію, обов’язково понесе за це покарання.
Зауваживши, що український парламент системно ухвалює важливі для країни рішення, міністр нагадав, що торік було ухвалено перший пакет законів «Чужих дітей не буває». За цей рік, додав він, було отримано приголомшливі результати. Лише за декілька місяців дії цього закону понад 400 тис. українських дітей отримали борги з аліментів, які накопичувалися роками — це 1,6 млрд грн. Якщо порівнювати з минулим роком — це збільшення на 70 відсотків.
Навів П. Петренко й конкретні приклади. Так, одному з горе-батьків довелося розпрощатися з автомобілем «Феррарі», який було вилучено і спрямовано на реалізацію, щоб погасити борг перед дітьми у сумі 260 тис. грн. Ще один чоловік, який не сплачував аліменти, не зміг виїхати за кордон і був змушений заплатити заборговані кошти в повному обсязі. У Львівській області батькові, який записав всі активи на родичів і десять років ухилявся від сплати аліментів, призначили громадські роботи. Після триденного замітання вулиць він погасив борги. «Таких історій дуже багато і за кожною стоїть реальна людська доля», — наголосив міністр, зауваживши, що нині скривджені відчувають справедливість.
Нині розгляду в парламенті очікує другий пакет законів «Чужих дітей не буває», у якому передбачено цілу низку новацій, які поставлять край такому явищу, як ухилення від сплати аліментів, та безвідповідальне ставлення до батьківських обов’язків.
Серед таких новацій, зокрема, збільшення мінімального розміру аліментів, запровадження системи фінансових санкцій до боржників, які ухиляються від сплати аліментів. За несплату понад рік передбачено штраф 20 відсотків , понад два роки — 30, понад три роки — 50 відсотків. Ці кошти надходитимуть на рахунок дитини. Передбачено також притягнення до кримінальної відповідальності тих батьків, які злісно ухиляються від своїх обов’язків, аж до позбавлення волі. Обмеження або позбавлення горе-батьків обіймати керівні посади на державній службі.
Ще одна важлива новація — можливість у цивілізований спосіб виїхати з дитиною за кордон тому з батьків, хто проживає з малюком без будь-яких дозволів і заяв іншої сторони.
Крім того, дитина, яка була жертвою фінансової несправедливості, яка до свого повноліття не отримувала допомоги від одного з батьків, коли виросте — не зобов’язана буде сплачувати аліменти батьку, якщо він понад три роки не виконував своїх обов’язків.
Міністр юстиції висловив сподівання, що ці законопроекти буде ухвалено вже наступного пленарного тижня.
Водночас, відповідаючи на запитання депутатів щодо підвищення ціни на газ, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман нагадав, що це питання постало ще у липні минулого року. «Тоді я зайняв позицію, що ми не зможемо це дозволити, оскільки це дуже чутливе питання для українців. Простої відповіді на це запитання немає. Так, ми потребуємо сторонньої міжнародної фінансової підтримки, тому що з 2006 по 2013 рік було нарощено майже на 50 млрд дол. США борг, який ми сьогодні обслуговуємо. Ми сьогодні заручники цього боргу і це треба визнати. Але, з іншого боку, я бачу, що ми можемо продовжувати реформи в країні, економіка зростатиме і ми зможемо вийти на зростання плюс 5 відсотків у найближчі роки. Це дасть можливість підвищити якість життя українських громадян. Зрозуміло, що тут дуже важливе питання спроможності платити за газ українськими громадянами. Для мене сьогодні це головне питання. Сьогодні шукаю вихід, щоб обслуговувати зовнішні борги, з одного боку, а з іншого, щоб українці, які мають невисокі доходи, не відчули жодного підвищення», — сказав В. Гройсман і попросив не спекулювати на темі ціни на газ. «Думаю, що справжні державники ставлять на вагу не популізм і добрі слова. А стабільність держави, її розвиток і консолідацію у виході з дуже складних ситуацій», — сказав прем’єр.
У свою чергу, голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський закликав СБУ відкрити провадження проти позафракційного Євгена Мураєва за статтею «Державна зрада» за висловлювання останнього на адресу Олега Сенцова на каналі NewsONE. «Він слово в слово повторив російські звинувачення. Звинувачення країни-агресора повторив народний депутат України. Упевнений, ми, як Верховна Рада України, не можемо на це не відреагувати. Публічно звертаюся до голови СБУ із заявою порушити проти Мураєва кримінальну справу за ст. 111 «Державна зрада». Публічно звертаюсь до глави ГПУ порушити проти Мураєва кримінальну справу за ст. 383 «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину», - наголосив С. Пашинський.
С. Пашинський, звертаючись до Мураєва, наголосив, що той не зайде до сесійної зали доти, доки не принесе публічних вибачень перед Сенцовим та державою Україна. Ці слова голови оборонного комітету сесійна зала підтримала оплесками.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко долучилася до вимог до Мураєва вибачитися перед Сенцовим, його родиною та перед усіма політв’язнями і заручниками Кремля. На знак протесту вона заявила також, що не прийме жодного запрошення від телеканала NewsONE до тих пір, доки його власник не вибачиться перед Сенцовим. І закликала колег-політиків доєднатися до цього бойкоту.

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський: «Чи довго ми будемо терпіти офіційні рупори пропаганди Росії на території України. Чи довго нам розказуватимуть про свободу слова, а ворог у цей час, не прикриваючись, буде вести з нами війну?».