Близькість кордону, мобільність населення сприяють запозиченню з Європи нетрадиційних для Волині видів підприємництва. Прикладом може бути квіткове господарство «Лілі Лайн», що в селищі Голоби.
Розводити тюльпани Лідія Петрусенко-Касьянова розпочала майже півсторіччя тому. Однак радянська влада не схвалювала підприємливості, й не лише такої. У сім’ї досі пам’ятають, скільки клопотів мали після того, як звели власну тепличку аж на... 21 квадратний метр. А дозволялося не більше 20. Тож за цей зайвий квадратний метр довелося зазнати переслідувань від партійних функціонерів, навіть змусили прибрати його.
Власну справу Лідія Володимирівна розпочала в 55 років, перебуваючи вже на пенсії. Саме тоді на п’яти гектарах з’явилось унікальне на той час фермерське господарство «Касьянове», де вирощували декоративні рослини, займалися сортовипробуванням та акліматизацією нових сортів лілій, гладіолусів, хризантем та тюльпанів.
Пізніше сімейну справу продовжив син Лідії Володимирівни — Олександр Подзізей, вирішивши започаткувати власну гілку бізнесу. Для цього взяв у користування ділянку занедбаних полів, за кілька років перетворивши їх на квітучу оазу. Нове підприємство назвали «Лілі Лайн».
За час роботи в сфері продажу цибулин квітів компанія зарекомендувала себе як справжній лідер в усій країні. У колекції «Лілі Лайн» нині налічуються сотні пристосованих до українського клімату сортів. Тут лілії і тюльпани, нарциси і гіацинти, гладіолуси і крокуси, амариліси і кали, а ще — канни і жоржини... «Лілі Лайн» — єдине місце на Волині, де у відкритому ґрунті вирощують понад дві сотні сортів тюльпанів.
Уперше цього року господарство показало людям тюльпанові поля у період їх цвітіння. За два дні подивитися на рукотворне диво приїхали майже 20 тисяч відвідувачів. Як потім зізнавалися гості, вони отримали величезний позитивний заряд на весь рік.

Пдготував власкор «Голосу України» Максим СОЛОНЕНКО.