У Луцьку відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. 

Голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко, голова Комітету з питань бюджету, народний депутат України Андрій Павелко, голова Волинської обласної ради Ігор Палиця.

Фото зі сторінки Андрія Павелка у Фейсбуці.

З-поміж інших питань на ньому розглядали підсумки та прогнози реалізації в області так званого «митного експерименту» щодо реконструкції доріг. Відзначивши унікальність прикордонного регіону, багатого на свої традиції та культуру, з неймовірно красивою природою і гостинними людьми, голова комітету Андрій Павелко відзначив, що саме Волинська область була серед перших регіонів, де 2015 року стартував митний експеримент, який дав змогу місцевій владі залучити додаткові ресурси на ремонт і будівництво доріг.

Виступаючи перед народними депутатами, начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький назвав рекордним для Волині 2017 рік. У минулому році до державного бюджету митниця спрямувала понад 7,5 мільярда гривень. Доведений індикативний показник було перевиконано майже на 1,95 мільярда гривень. Все це дало можливість спрямувати на реконструкцію автомобільних доріг 766,2 мільйона гривень. Для порівняння: 2015-го за митним експериментом в області на це було спрямовано 104,2 мільйона гривень, 2016-го — 115,7 мільйона гривень.

У 2018 році, як доповів Віктор Кривіцький, зберігається тенденція до збільшення платежів до бюджету. За результатами роботи у першому кварталі Волинською митницею ДФС перераховано до держбюджету 2,98 мільярда гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2017 року надходження податків збільшилися на 772,8 мільйона гривень, або на 35 відсотків.

Водночас Волинській митниці ДФС на 2018 рік доведено індикативні показники доходів у загальній сумі 9,2 мільярда гривень, що на 61 відсоток більше від показника 2017 року. Сума коштів, спрямованих на реконструкцію автомобільних доріг за січень-квітень цього року, становила лише 46,9 мільйона гривень. Таке скорочення зумовлене невиконанням індикативних показників протягом лютого—квітня 2018 року іншими митницями ДФС. Річ у тім, що змінено формулу відрахувань коштів від перевиконання. Зокрема, новий порядок перерахувань передбачає, що коли загальний обсяг митних платежів за звітний місяць менший або дорівнює загальному обсягу показників надходжень, визначених у розписі державного бюджету, розподіл коштів не здійснюється. «Відтак, — зауважив Віктор Кривіцький, -на сьогодні обсяг коштів, які будуть залучені на реконструкцію доріг Волині, прогнозувати не можливо, оскільки це залежить від усієї системи митниць, а не лише від Волинської».

Тим часом в області триває реконструкція однієї з найбільш завантажених автомагістралей Луцьк — Ковель, яка з’єднує кілька обласних центрів із державними кордонами Польщі та Білорусі. Вже сьогодні виникають серйозні сумніви щодо вчасного завершення робіт на ній. Волинянам не зрозуміла ситуація, коли вдалий експеримент хочуть свідомо ускладнити, поставивши під сумнів його успішну реалізацію.

Волинська область.