Не варто відмовлятися від сонця: саме ультрафіолетові промені стимулюють вироблення вітаміну D, покращують стан здоров’я та настрій. Водночас усього 15 хвилин під прямим впливом УФ-променів в рази збільшують ризик виникнення раку шкіри та деяких порушень зору. Розказуємо про правила безпеки перебування на сонці, аби щоденні прогулянки приносили тільки користь.

Удень — тільки в тіні

УФ-промені найсильніші та найбільш шкідливі опівдні, а в спекотні сонячні дні — з 10.00 до 16.00. Тому краще залишайтеся у цей проміжок часу в приміщенні, а прогулянки на свіжому повітрі плануйте на ранок та вечір.
Незалежно від часу доби уникайте прямого сонячного проміння. Будьте також обережні біля поверхонь, які відбивають сонячні промені та/або швидко нагріваються: наприклад, піску чи води.

Правильний одяг

Підбирайте одяг, який забезпечить захист від шкідливої дії УФ-променів. По-перше, якщо дозволяють погодні умови, дитину варто одягнути у сорочку з довгими рукавами, а також у штани/довгу спідницю чи сукню. По-друге, зверніть увагу на матеріал: одяг зі щільно тканих матеріалів дає найкращий захист (наприклад, легкі бавовняні тканини). Зауважте, що мокрі речі та одяг світлих кольорів значно менше захищають від шкідливого впливу УФ-променів, ніж сухі речі та одяг темних кольорів!
Багато сучасних марок одягу, які сертифіковані згідно з міжнародними стандартами, вказують на етикетці інформацію про коефіцієнт захисту від УФ-променів (як правило, UPF). Якщо такий тип одягу не є практичним у певній ситуації, одягніть дитину у футболку з натуральних тканин або пляжний одяг (накидки, туніки). У середньому звичайні футболки мають SPF/UPF показник нижче 15, тому коли вирушаєте на тривалу прогулянку, використовуйте й інші типи захисту.

Де панамка?

Найбільший рівень захисту забезпечують головні убори, які захищають від сонячних променів не лише верхню частину голови дитини, а й вуха та шию (панамки). Сьогодні більше популярні бейсбольні кепки, але вони не захищають вуха та шию від УФ-променів. Тому якщо ваша дитина одягає таку кепку, обов’язково нанесіть сонцезахисний засіб на відкриті ділянки шкіри.
Солом’яні капелюхи та капелюхи з отворами, які пропускають сонячне проміння, теж недостатньо надійні. Краще обирайте головні убори зі щільно тканих матеріалів.

Захист для очей

Надмірне перебування під сонячним промінням підвищує ризик розвитку катаракти. Якісні, зручні та практичні сонцезахисні окуляри збережуть очі вашої дитини від шкідливих УФ-променів.

І обов’язково крем чи спрей

Коли йдете з дитиною на прогулянку в спеку, використовуйте сонцезахисний засіб (крем, спрей тощо) широкого спектру дії (UVA та UVB) із SPF 15 та вище, залежно від погодних умов. Дотримуйтесь інструкцій щодо використання конкретного засобу, наведених на упаковці. До їхнього складу входять різні компоненти, тому варто спочатку протестувати конкретний засіб на невеличкій ділянці шкіри, і у разі подразнення або почервоніння (алергічної реакції) спробувати інший. Якщо ж реакція буде сильною, проконсультуйтеся з лікарем.
Застосування сонцезахисного засобу не означає, що ваша дитина може проводити більше часу на сонці, це просто один із типів захисту, тому варто дотримуватися й інших правил та рекомендацій.

Зверніть увагу

Як правило, першим виявом надмірного перебування дитини на сонці є почервоніння шкіри. Інколи до перших симптомів спливає 12 годин. Тож якщо шкіра дитини набуває рожевого відтінку не одразу, а наприклад, увечері, то існує великий ризик сонячного опіку, якщо вона гулятиме під сонцем наступного дня. Щоб запобігти цьому, дотримуйтеся правил безпеки перебування на сонці та максимально захистіть шкіру дитини від дії УФ-променів.

За повідомленнями МОЗ.