Народні депутати—учасники проекту «Модельний округ» та Програма USAID РАДА представили кращі моделі та практики взаємодії із виборцями, напрацьовані в рамках реалізації проекту.

Програма USAID РАДА протягом кількох років впроваджувала пілотний проект «Модельний округ», покликаний створити ефективну модель комунікації та взаємодії народних депутатів із виборцями. Завдання проекту — надання народному депутату та його команді різноманітної підтримки (експертна, аналітична, технічна, організаційна) для вирішення актуальних проблем округу.
Участь у проекті брали семеро народних депутатів, які представляють різні фракції та обрані й у мажоритарних округах, і за списками політичних партій.
Кожному депутатові було запропоновано скористатися різними інструментами для налагодження діалогу і співпраці з виборцями: проведення міських зібрань у форматі «таун-холл» та громадських слухань у модельних округах; публічні обговорення проектного законодавства; проведення виїзних засідань комітетів, комітетських слухань, зокрема щодо бюджету, інфраструктури, комунальних послуг тощо, в округах; публічні звіти депутатів перед місцевими радами та виборцями округу; прес-брифінги та прес-конференції тощо.
Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Петро Боднар, відкриваючи захід, зазначив: «Саме брак інформації породжує негативний рейтинг, а також низку питань. Проект «Модельний округ» спрямований на розв’язання цих проблем, оскільки дає змогу громадянам спілкуватися з депутатами. Сподіваюся, що комунікації на прикладі «Модельного округу» стануть масовими серед депутатів».
Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут наголосив: завдання проекту «Модельний округ» полягало в тому, щоб вибудувати моделі комунікації, апробувати їх, а також розвинути традиційні комунікації та запропонувати інноваційні.
Народний депутат Павло Різаненко підкреслив, що співпраця з Програмою РАДА в рамках проекту «Модельний округ» була взаємовигідною, цікавою та пізнавальною. «Тепер я рекомендую сільським головам: якщо немає єдиної думки в громаді — скликай міські зібрання», — сказав він. Народний депутат Ігор Гузь розповів, що його команда зробила акцент на децентралізації. «Ми хотіли налагодити співпрацю народного депутата з органами місцевого самоврядування і створенням об’єднаних територіальних громад», — додав він.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.