У місті два дні тривали урочистості, присвячені 180-річчю з дня народження видатного земляка — одного з фундаторів сучасного олімпійського руху Олексія Бутовського.

На знімку: учасники урочистостей біля пам’ятника Олексію Бутовському та конверт із його зображенням.

Він народився у Кременчуцькому повіті (нині — Лубенський район). Був вихідцем із козацького роду, представники якого згодом стали дворянами, сином військового. І сам дослужився до генеральського звання. Водночас постійно займався теорією і практикою фізичного виховання молоді. Як педагог і науковець, автор багатьох статей і кількох книг вивчав досвід провідних європейських країн.
Серед закордонних колег авторитет мав такий, що наприкінці ХІХ століття «батько» сучасного олімпійського руху барон П’єр де Кубертен запросив його до складу першого Міжнародного олімпійського комітету. При цьому Олексій Бутовський представляв там не тодішню Російську імперію, а, власне, себе самого як фахівця й активіста згаданого руху. В імперії тоді були інші фаворити... Зрештою, навіть автори радянських енциклопедичних словників про нього «забули». Гідно пошановувати подвижника фізичної культури та спорту почали вже в незалежній Україні.
На цьому наголошували учасники урочистих зборів з нагоди ювілею видатного земляка, влаштованих в обласному театрі ім. М. Гоголя. А перед ними у Полтаві відбулася низка заходів із присвятою Олексію Бутовському за участю почесних гостей зі столиці — президента і віце-президента НОК, олімпійських чемпіонів Сергія Бубки та Валерія Борзова, народного депутата, срібного призера Олімпіади Дениса Силантьєва та інших.
На стадіоні «Ворскла» ім. О. Бутовського видатні спортсмени та керівники області й профільного міністерства відкрили музей фізичної культури, спорту та олімпійського руху на Полтавщині. Та, певно, найбільш зворушливими стали мітинг і зустріч згаданих зірок-олімпійців з юними фізкультурниками та спортсменами, влаштовані біля пам’ятника Олексію Бутовському. Адже представники дитячо-юнацьких спортивних шкіл (зокрема й тієї, що носить ім’я одного з фундаторів олімпійського руху) спілкувалися з живими легендами вітчизняного спорту, своїми кумирами.
Саме тут, біля пам’ятника, відбулося й урочисте спецпогашення маркованого конверта із зображенням Олексія Бутовського (художник Геннадій Задніпряний). Організоване представниками Полтавської дирекції «Укрпошти» на чолі з її керівником Андрієм Рижовим дійство вийшло справді яскравим і небуденним. Надто з огляду на те, що позначені спеціальним штемпелем, який діяв тільки один день, конверти з автографами Сергія Бубки, Валерія Борзова та Дениса Силантьєва одразу стали, так би мовити, подвійними реліквіями...

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.