Ранкове засідання
19 червня

Першим блоком парламент розглянув законопроекти з питань культури. У другому читанні та в цілому 232 голосами схвалено проект закону про внесення змін до Закону «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) № 1553. Співавтор законопроекту голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький повідомив, що до другого читання до законопроекту надійшло 103 пропозиції, з них 87 враховано повністю або частково, 16 відхилено. Законопроект розроблено з метою забезпечення збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, шляхом визначення понять пам’яток всесвітньої спадщини, їх буферних зон, визначення порядку встановлення режиму їх використання, компетенції органів управління такими пам’ятками та їх наглядових рад.
Проект закону розроблявся за участю провідних науковців та практиків у сфері архітектури, реставрації, збереження пам’яток культурної спадщини. 

 

Тетяна Бахтeєва, Олексій Кириченко.

 

Владислав Севрюков, Микола Княжицький.

 

Ярослав Москаленко, Ірина Луценко.

 

Ірина Сисоєнко, Олег Лаврик.

 

Для здійснення нагляду за діяльністю органу управління та станом збереження пам’ятки передбачається створення наглядових рад, до складу яких пропонується включити, зокрема, провідних науковців та фахівців у сфері збереження культурної спадщини.
Однією з новацій законопроекту є положення про порядок погодження здійснення будівництва. Як зауважив М. Княжицький, це може не сподобатися забудовникам, однак має на меті зберегти культурні пам’ятки. Пропонується, що про наміри розпочати в межах пам’яток всесвітньої спадщини нове будівництво орган управління пам’яткою всесвітньої спадщини має повідомити до Комітету всесвітньої спадщини. А рекомендації Комітету всесвітньої спадщини враховуються при прийнятті рішень про можливість проведення таких робіт.
Проектом також передбачено інформування Комітету всесвітньої спадщини про затвердження плану управління буферних зон, подання щорічного звіту про стан збереження пам’яток, внесених до Списку всесвітньої спадщини, та періодичного звіту про виконання Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини.
У цілому 226 голосами прийнято і проект закону про внесення змін до Закону «Про культуру» (щодо визначення поняття «креативні індустрії») № 6738. Законопроектом пропонується дати правове визначення терміна «креативні індустрії»; створити умови для охорони, заохочення та підтримки культурного розмаїття як одного з найважливіших чинників сталого розвитку; уніфікувати види економічної діяльності, які створюють творчий продукт та послуги.
Потім парламент розглянув два законопроекти про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини — проект Миколи Княжицького та альтернативний Олександра Вілкула. Метою обох законопроектів є посилення відповідальності за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, що прирівнювала б встановлені законодавством санкції з масштабами порушення і убезпечила у майбутньому втрату об’єктів культурної спадщини. Законопроект № 8202 М. Княжицького, зокрема, передбачає запровадження процедури примусового викупу об’єктів культурної спадщини, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню. Як зауважив Микола Княжицький, є чимало випадків, коли історичні будинки в центрі міста зумисно підпалюють, щоб потім викупити за безцінь. Водночас Ірина Подоляк («Самопоміч») застерегла, щоб норми законопроекту про примусовий викуп історичних пам’яток не використовували в корупційних цілях, перепродаючи їх ще дорожче. Ігор Луценко («Батьківщина») запропонував подовжити строки давності для викупу історичних пам’яток, розширити повноваження органів місцевого самоврядування в частині викупу історичних пам’яток. «Бо те, що сьогодні вкрадено, було вкрадено уже давно», — зазначив депутат. Сергій Шахов (ДГ «Воля народу») запропонував провести аудит усіх пам’яток архітектури по всій Україні. Зрештою, 228 голосами законопроект схвалено за основу в першому читанні.
Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» — № 8251 (230 («за»). Метою законопроекту є запровадження правових засад діяльності кінокомісій. Як зауважив співавтор законопроекту Микола Княжицький, законопроектом, зокрема, пропонується встановити, що кінокомісії можуть працювати при органах місцевого самоврядування з метою надання суб’єктам кінематографії кваліфікованої організаційної, консультаційної та іншої допомоги. Місцеві органи влади в межах своїх бюджетів зможуть встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні та утворювати місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії.
Законопроектом також передбачається скасувати заборону приватизації Одеської кіностудії. Пропонується визнати такими, що втратили чинність, два закони, які хоч і вичерпали свою дію, проте формально лишаються чинними. Йдеться про Закон «Про Загальнодержавну програму розвитку національної кіноіндустрії на 2003—2007 роки», строк дії якого закінчився в 2007 році, та Закон «Про заборону приватизації, відчуження, передачі в заставу та внесення до статутних капіталів господарських товариств усіх форм власності пакета акцій, що належить державі у статутному капіталі Закритого акціонерного товариства «Одеська кіностудія». Окрім того, в законопроекті пропонується запровадити особливості правового статусу державних кіностудій, передбачивши можливість встановлення місцевими органами як систем пріоритетів для стимулювання діяльності таких кіностудій, так і заборон на зміну профілю їх діяльності внаслідок приватизації.
Законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду (№ 8266) за результатами обговорення направлено на доопрацювання.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що до парламенту надійшов президентський законопроект «Про утворення Вищого антикорупційного суду» (№ 8497), який започатковує роботу Вищого антикорупційного суду. Цей проект закону розроблено на виконання вимог Конституції, Закону «Про Вищий антикорупційний суд» та Закону «Про судоустрій і статус суддів» для започаткування діяльності Вищого антикорупційного суду, — йдеться у пояснювальній записці до проекту (№ 8497).
Законопроектом пропонується утворити Вищий антикорупційний суд з місцезнаходженням у місті Києві та доручити Кабінету Міністрів забезпечити фінансування заходів, пов’язаних з його утворенням та діяльністю.
Глава парламенту повідомив, що невідкладно спрямовує законопроект до Комітету з питань правової політики з дорученням терміново розглянути, і висловив сподівання, що депутати включать його до порядку денного, і у середу законопроект розгляне комітет, а в четвер його буде схвалено сесійною залою, щоб уже цього року Вищий антикорупційний суд запрацював.
«Це наше зобов’язання, це продовження нашої роботи зі створення Антикорупційного суду, — наголосив Андрій Парубій. — Закон нескладний, необ’ємний, і сподіваюся, що буде така ж сама підтримка залу по цьому закону, як і було під час розгляду базового закону про Вищий антикорупційний суд».
Під час ранкового пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що пішов із життя Герой України, народний депутат України попередніх скликань, видатний український поет, перший голова Народного руху України Іван Драч. Народні депутати вшанували пам’ять І. Драча хвилиною мовчання.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua