На красені Світязі — у розпалі купальний сезон. Вода в озері прогрілася до 22 градусів, а біля берега — ще тепліша. Щоб відпочивальникам було зручно, на центральному пляжі однойменного з озером села Світязь триває благоустрій. Прокладають дерев’яні настили-доріжки до води, насипається чистий пісок, встановлюються нові грибки. Готові до напливу туристів і заклади громадського харчування.

Пляжі є й на численних базах відпочинку. Тож місця біля води вистачає всім. У ці спекотні дні тисячі людей відпочивають й на базах відпочинку в урочищі Гряда, пансіонаті «Шацькі озера», а також у студентському таборі «Гарт» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, базі відпочинку Луцького національного технічного університету. Немає вільних місць і в санаторії «Лісова пісня», що розташований на не менш гарному озері Пісочному, що за кілька кілометрів від райцентру Шацьк. Жителі сіл Гаївка та Мельники, що розташовані тут, можуть запропонувати за відносно помірковану ціну відпочинок у приватному секторі.
Нині у лісах уже достигли чорниці. Ця диво-ягода, кажуть, може замінити цілу аптеку. На черзі — лохина. До речі, в Шацькому районі неподалік кордону з Польщею і Білоруссю розташована найбільша в Україні плантація, де вирощують лохину.
Дещо менше відпочивальників на другому за величиною після Світязя озері Пулемецькому. Вода тут така ж прозора, пісок дрібний і чистий, як і на «українському Байкалі». Свіже, напоєне ароматом борів повітря, а довкіл немає жодного промислового підприємства, яке б могло його забруднити, чиста вода озер гарантуватимуть вам прекрасний відпочинок у Шацькому озерному краї.