Максим Шкуро: «Наш район стає найкомфортнішим місцем для життя»

Солом’янський район став першим за результатами роботи в 2017 році. Про розвиток його інфраструктури, основні напрями роботи, нові об’єкти та формулу комфортного життя розповів керівник району, депутат Київської міської ради Максим ШКУРО.

 

Максим Шкуро (в центрі)
на будівництві школи № 22.

Фото надано Солом’янською РДА.

 

Максим Шкуро.

 

Із вихованцями дитячого садка по вул. Гарматній, 41
директор закладу Вікторія Гончарова.

 

Такий вигляд матиме школа № 22
після завершення будівництва.

 

— Максиме Юрійовичу, у чому унікальність Солом’янського району та чим він відрізняється від інших районів столиці?
— Для мене Київ завжди починається з Солом’янського району. До багатьох його характеристик зазвичай додаємо префікс «най». Він офіційно найбільший у Києві: тут зареєстровано понад 370 тис. мешканців. Наш район наймедичніший, тому що тут розташовуються основні інститути та клініки — Інститути серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова, хірургії і трансплантології імені О. О. Шалімова, кардіології імені М. Д. Стражеска, Центр мікрохірургії ока, Медичне містечко та інші. Він найбільш освітянський, тут національні університети: «Київський політехнічний інститут», авіаційний, будівництва і архітектури, оборони, внутрішніх справ. Однозначно найбільший і за кількістю студентів. І це найбільш військовий район, оскільки тут розташовуються Міністерство оборони України, Патрульна поліція, Національна гвардія України, декілька військових частин.
Солом’янський район — транспортні ворота Києва. Адже є аеропорт «Київ» і три залізничні вокзали, включно з центральним. Тобто район — не лише один з центральних за географічним розташуванням, а й центральний за своїми функціями і навантаженням.
— Відомо, що за підсумками роботи торік Солом’янський став першим у рейтингу серед десяти столичних районів. Які показники стали при цьому визначальними?
— До речі, й сьогодні, у 2018 році, ми на першому місці. Загалом до уваги беруться 20 показників. З урахуванням істотного зношення столичного житлового фонду дуже важливо відремонтувати якомога більше будинків, шкіл і дитячих садочків, парків і скверів. Тож один із визначальних показників — динаміка й обсяги будівництва та ремонтів. У районі в 70 разів порівняно з 2012 роком зросли обсяги ремонтних робіт і капітального будівництва. З 2014 року проводимо масштабну програму ремонтів «хрущовок», які зведені ще в 60-ті роки минулого століття. За три роки (2015—2017) ремонтні роботи виконано в безпрецедентній кількості житлових будинків: у 1 040 із 1 167 у районі. Це утеплення фасадів, заміна вікон, інженерних мереж, електрощитових, покрівель. До 2014 року ремонти будинків у районі майже не проводилися. Для порівняння: за 2013-й відремонтовано лише 13 будинків, а в 2017 році — 510. Цього року ремонтуємо ще 375 будинків.
Основний акцент робимо на енергозбереженні — як я уже казав, замінюємо вікна, утеплюємо стіни, ремонтуємо дахи. За три з половиною року вікна замінили в 70% житлових будинків. Це легко побачити, проїхавшись мікрорайонами, і переконатися, що ідеться не про «потемкинские деревни», а про справді зроблене. Таких масштабів ремонтних робіт в історії району ще не було.
— Чи проводяться ремонти в районних медичних закладах?
— Поліклініку для дорослих на проспекті Комарова, 3, яка була в жахливому стані, вперше за більш як 50 років капітально відремонтували. Заклад отримав не лише новий вигляд, а й нову якість. Поліклініку обладнали повністю новою медичною технікою — від сучасного рентген-апарата до дрібниць. Тепер за зовнішнім виглядом і медичним оснащенням цей заклад не поступається сучасним приватним клінікам. Роботи проведені й у двох інших поліклініках на вул. Солом’янській, 17 та вул. Гарматній, 36. Тож поступово всі три поліклініки району стають сучасними й комфортними.
— Які великі будівельні проекти нині реалізуються в освіті?
— Триває масштабне будівництво нової школи на Відрадному для майже 500 дітей. З початку 90-х років учні школи № 22 навчалися в маленьких, непристосованих приміщеннях колишнього дитячого садочка на просп. Відрадному, 36В. Окрема історія пов’язана з долею цієї школи. Ще у далекому 1998 році, коли я вперше став депутатом районної ради, добивався ремонту та реконструкції навчального закладу. Тоді разом із вчителями та батьками організував мітинг перед КМДА з вимогою побудувати нову школу. Разом пробилися тоді до голови О. Омельченка, «спіймавши» його в коридорі. Але добитися реконструкції школи тоді так і не вдалося. Можливість її побудувати у нас з’явилася лише через 20 років, коли я очолив район. Тоді ми почали проектування, після проходження усіх необхідних процедур восени 2017 року розпочали масштабне будівництво нової сучасної школи.
— Чи відкривали останнім часом у районі нові об’єкти?
— Уперше за 25 років у районі побудована нова школа. Тобто ідеться не про реконструкцію, а про зведений абсолютно новий заклад, фактично за два роки. Це гімназія «Ерудит», де може навчатися понад 700 учнів. У 2015 році відкрили також новий дитсадок на вулиці Гарматній, який обладнано спеціальною сантехнікою, зручними дитячими умивальниками, тут передбачено автоматичний підігрів води з підтриманням її оптимальної температури. І при цьому знову фокус не лише на створенні комфортних умов для дітей, а й на енергозбереженні.
— А як з поточними ремонтами в школах і садочках?
— Важливо, що не лише будуємо нові об’єкти, а й вперше за багато років масово ремонтуємо та оновлюємо всі заклади освіти. Торік відремонтували 70 шкіл і садочків. З початком канікул вже у роботі 75 закладів освіти із 120 в районі. Зокрема, утеплюємо фасади, замінюємо вікна, харчоблоки, покрівлі, електромережі та інженерні мережі. Серед інших важливих завдань — відновлення дитсадків, які тривалий час використовувалися не за призначенням.
— Бо ж у перші роки незалежності будівлі дитячих садочків роздавались на всі боки...
— Авжеж. Коли я прийшов працювати в райдержадміністрацію, то й її служби розташовувались у приміщеннях дитсадка. Протягом 2014—2015 років ми звільнили їх від усіх орендарів, від своїх служб і тепер проектуємо там сучасний дошкільний заклад із використанням найсучасніших технологій.
— Ви весь час акцентуєте на енергозбереженні. Які саме передові технології впроваджуються у Солом’янському районі?
— Ми першими в Україні встановили сонячну електростанцію на бюджетному закладі — Управлінні праці та соціального захисту. Її потужність 28 кіловат. Так розв’язали проблему браку електроенергії через значні навантаження — встановлення додаткових комп’ютерів для надання послуг.
— Представляючи район, ви відзначили, зокрема, його великий потенціал ЗВО. Раніше столична наука, зокрема і у ВНЗ, славилася тісними зв’язками з виробництвом, прикладним характером дослідницьких робіт. Як поставлена у вишах, тим більше таких авторитетних, які ви назвали, ця справа нині?
— Заклади вищої освіти району мають безцінний науковий потенціал. Студенти обов’язково виконують дипломні роботи, розробляють наукові проекти. Чому б не надавати їм практичного втілення для розвитку інфраструктури району? Відповідно до нашої угоди з КПІ, студенти Інституту енергозбереження та енергоменеджменту за два роки безплатно провели енергоаудит 60 об’єктів. Вони зробили зйомку тепловізором і підготували пропозиції щодо підвищення енергоефективності будівель. Виконані проекти вже реалізовані при капітальному ремонті трьох дитсадків. Також за розрахунками студентів встановлено світлодіодні світильники у чотирьох дитячих садочках, проведено очищення системи опалення в п’яти закладах освіти.
— Нині в місті просто інформаційний бум, пов’язаний з парками та скверами...
— Друге місце після ЖКГ в нашому серйозному прориві — це обслуговування парків і скверів. Напевне, навіть на теренах СНД не знайдеш країну, де парк чи сквер обслуговували б лише два працівники: їх зазвичай від 20 до 40. У нас же вдесятеро менше. А крім того, ремонтів у парках не здійснювали роками. До того ж люди важко сприймають будь-який ремонт, бо бояться, що парк забудовуватиметься. Починаєш міняти лише доріжки — тут же мітинг з гаслами «Не віддамо парк».
— Але ж приводи для цього були, чи не так?
— Були. 20 років люди були свідками того, що, приміром, парк чи спортивний майданчик знесуть, землю продадуть і зведуть будинки. Ми не допустили жодного разу, щоб таке сталося. І всі наші парки нині отримують нове життя. Минулого року в районі відремонтовано 14 парків і скверів. До того ж комплексно — з облаштуванням дитячих і спортивних майданчиків, доріжок, лав для відпочинку. На що не вистачає коштів, так це, зазвичай, на освітлення і полив. Крім ремонтів наявних на пустирях, що між будинками, створюємо нові зелені зони з дитячими майданчиками.
Цього року ремонтуємо ще 11 парків і скверів. Наймасштабніший ремонт парку в місті вже проведено у «Відрадному», де встановлено 30 тренажерів, облаштовано нове поле для міні-футболу, майданчики для молодших і старших дітей. Тепер він повністю освітлений і має сучасну систему поливу. Це парк мого дитинства та центр масиву Відрадного. Після проведених робіт «Відрадний» став одним з найкращих парків у місті.
— Де в районі діти можуть цікаво провести час і розвивати свої таланти?
— У районі є два будинки для дітей та юнацтва. Один на Відрадному: він по-сучасному обладнаний, має концертну залу і зранку до вечора повністю наповнений дітьми. Не гірший і другий — на вулиці Курській, але потребує ремонту, проект якого вже готовий. Ще один важливий напрям роботи — дитячі клуби за місцем проживання. Їх у районі працює 20, де займається понад 2,5 тис. дітей. На відміну від більшості районів міста, де такі клуби повністю перевели на госпрозрахункові засади, ми свої з бюджетного фінансування не зняли. Кожного року створюємо нові, один з них — сучасний спортивний клуб — нещодавно відкрили на вул. Героїв Севастополя, торік — підлітковий клуб на вул. Стадіонній.
— Ви заявили, що ваша мета — зробити життя мешканців району комфортним. Для вас — що це?
— Так, наша формула «Зробимо Солом’янський район найкомфортнішим місцем для життя». Що найперше турбує мешканця? Це стан його будинку, щоб у ньому було комфортно та тепло, щоб не протікав дах. Якщо цього не буде, жодні парки і сквери, добре заасфальтовані двори чи хороші транспортні розв’язки настрій людині не поліпшать. Тому для нас основне — ремонт будинків, заміна труб у підвалах, вікон на сходових клітках, ремонт дахів. Наступний крок — зробити затишною, якісно заасфальтованою, із зеленими насадженнями прибудинкову територію. Далі — парки і сквери, поліклініки, дитячі садочки і школи. Все це робиться по можливості паралельно. Поступово робимо наш район найкомфортнішим місцем для життя.

Розмову вів Віктор КОЛОМАК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА
та надані
Солом’янською РДА.

Київ.