Три сотні старост з усієї країни зібрались у Хмельницькому на свій Всеукраїнський форум. Хмельниччина, за рейтинговим оцінюванням Мінрегіонбуду, посідає друге місце за темпами формування об’єднаних територіальних громад та є лідером за кількістю старост серед інших регіонів. В області їх уже обрано 205, у той час як загалом по країні їх налічується 673, тож майже кожен третій староста — з Хмельниччини.

На знімку: про досвід і проблеми роботи старост говорили на двох дискусійних майданчиках Всеукраїнського форуму старост.

На дискусійному майданчику «Реформування місцевого самоврядування: основа успіху розвитку територій» були представлені перші результати та практики реформування органів місцевого самоврядування на Хмельниччині, де створена 41 територіальна громада, проведено перші вибори голів та депутатів. За неповних три роки їхньої роботи зроблені перші висновки: найуспішнішими стали ті, хто був першим. Водночас ті, хто зволікає з реформуванням, щороку продовжують втрачати десятки мільйонів гривень, які так необхідні для розвитку територій.
Про перші результати та практики реформування органів місцевого самоврядування в своїх областях розповіли також голова Вінницької облради Анатолій Олійник та голова Черкаської облради Олександр Вельбівець. А про те, якими мають бути перші 12 кроків успішного старту в роботі старости, розповіла директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна. Успіхами в роботі поділився голова Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади Франц Скримський. В обговоренні низки проблем узяли участь його колеги з інших регіонів.
Після роботи на дискусійних майданчиках учасники форуму відвідали низку старостинських округів області, щоб побачити, як втілюються в життя перші теоретичні розробки діяльності нової інституції влади, ознайомитись з новаціями та перспективами розвитку округів.
Для того щоб кращим досвідом змогли скористуватись всі охочі, у рамках форуму було видано науково-практичні посібники «Настільна книга старости» та «Становлення інституту старости в Україні: перші практики». Свої досягнення продемонстрували і окремі об’єднані територіальні громади, розгорнувши інформаційні ятки. Працювали також тематичні виставки «Історичні віхи розвитку місцевого самоврядування на Поділлі», «Перші здобутки об’єднаних територіальних громад», «Розвиток професійної компетенції старост», «Хмельниччина культурно-туристична», «Кращі практики, здобутки соціально-економічного розвитку Хмельниччини».

Ірина КОЗАК.
Фото надано автором.

Хмельницький.