Чимало мешканців Млинівського району Рівненщини — на заробітках за кордоном. Особливо облюбували наші земляки Італію і Польщу. Тридцятирічний Роман Федін із селища Млинів, який має вищу юридичну освіту, кілька років юридичної практики в міжрайонній прокуратурі, сім років працював в Італії, куди покликала його мама. Причому не тільки заробляв на життя, а й навчався та переймав досвід...

В Італії Роман побував у місцевих фермерів. Вони почастували українця сиром власного виробництва. Млинівчанину настільки смакував той виріб, що згодом кілька разів напрошувався в гості, дегустував сир і навіть занотовував, фільмував на відеокамеру деякі технологічні нюанси.
Роман працював у гіпермаркеті. У власника торговельного закладу за містом теж були ферма і сироварня. Якось італієць попросив допомогти. Роман тоді зрозумів: виробництво сиру — не просто заняття для заробітку, а улюблене хобі, яке може стати справою всього життя. Тоді й поділився з коханою Марією: як повернемося в Україну, то займемося сироварінням. Адже у Млинові маслосирзавод закрили ще у дев’яностих роках минулого століття, хоча попит на сир завжди був.

Отож після семирічної розлуки з Україною молоді млинівчани Марія і Роман Федіни (на знімку) вже в статусі подружжя повернулися на Батьківщину. Через тиждень після приїзду додому із семи літрів молока від бабусиної корови Роман зварив сир — удався на славу. Азарт і прагнення закріпити на практиці здобутий в Італії досвід не давали спокою. Відтак Роман домовлявся в Аршичині з бабусиними сусідами, купував у них молоко і набував досвіду сироваріння у домашніх умовах. Згодом підключив до роботи дружину: сири одних сортів виготовляв сам, над іншими чаклувала вона.
Нині Роман Федін купує в аршичинців до ста літрів молока. Людям вигідно мати справу з Романом, адже на кожному кілограмі сировини доплачує їм на гривню більше, ніж заготівельники із навколишніх молокопереробних підприємств. Начебто і не так багато, але за місяць власнику корови набігає кругленька сума. Крім того, щодня до копійки розраховується із селянами.

У доробку Романа Федіна і дружини Марії — шість сортів сиру: тверді, м’які, напівтверді (на знімку), зокрема з такими мелодійними італійськими назвами, як скаморца, качотта, проволоне та інші. Нині Роман Федін проходить своєрідний виробничий вишкіл, адже мріє відкрити міні-сироварню. Смакові якості його продукції задовольняють запити рідних, друзів, однокласників, знайомих, відтак він з оптимізмом дивиться у завтрашній день.

Віталій ТАРАСЮК.
Фото автора.

Млинів Рівненської області.