На п’яту добу напружених пошуків правоохоронці Полтавщини за допомогою столичних колег затримали небезпечного кримінальника Віталія Суржана. Наша газета вже повідомляла про приголомшливу втечу із залу Миргородського міськрайонного суду рецидивіста, котрого звинувачують у бандитизмі та інших тяжких злочинах. Як і про попереднє затримання трьох його спільників, котрі допомогли зловмиснику здійснити цю втечу...

За словами начальника обласної поліції Андрія Замахіна, самого Суржана правоохоронці взяли пізно ввечері, коли той виходив із продуктового магазину в Києві. Така зустріч з бійцями поліцейського спецпідрозділу стала для рецидивіста несподіванкою, тож опору той не чинив. До цього він переховувався у свого кримінального знайомого також у столиці. Втікача вже доправили до слідчого ізолятора у Полтаві. Тож уникнути кримінальної відповідальності за попередні та зовсім свіжі злочини йому, вочевидь, не вдасться.
Сподіватимемося також на те, що бадьорі рапорти про успішне завершення операції з пошуку небезпечного злочинця не завадять правоохоронцям з’ясувати причини їхніх відвертих прорахунків у забезпеченні охорони таких кримінальних кадрів. Надто за умов, коли останніми роками на озброєння наших судів і правоохоронних структур технічними засобами контролю та безпеки витрачено величезні кошти.
Та чого варті дорогущі металошукачі на входах до храмів Феміди і «насіяні» повсюдно недешеві камери відеоспостереження, коли, нагадаємо, спільники зловмисника занесли до залу суду пістолет, фактично на очах конвою озброїли ним рецидивіста й вивезли його на іномарці з центру Миргорода. При цьому правоохоронці «наздогнали» його у столиці лише через п’ять днів... За таких обставин однієї лише констатації поліцейським начальством факту ретельної підготовки кримінальниками цієї втечі явно недостатньо.