Ранкове засідання 
5 липня

Відкривши засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко поінформувала, що цього дня відзначається день визволення Краматорська та Слов’янська від проросійських терористів. У зв’язку з цим вона привітала і Збройні Сили, і Національну гвардію, і Службу безпеки, і добровольчі батальйони, які брали участь у цій операції, та побажала захисникам натхнення визволити Донецьк, Луганськ і Крим від російських окупантів та повністю відновити нашу територіальну цілісність. І. Геращенко також подякувала жителям Краматорська та Слов’янська за мужність.

 

Віктор Пинзеник, Тарас Пастух.

 

Олег Кришин.

 

Після цього на вимогу двох фракцій із заявою виступив представник Опозиційного блоку Ігор Шурма. Він повідомив, що в середу відбулося спільне засідання Комітету з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення та Комітету з питань охорони здоров’я, на якому заслуховували звіт Міністерства охорони здоров’я про перебіг медичної реформи. Виконувач обов’язків міністра Уляна Супрун до народних депутатів не прийшла, повідомив він та зазначив, що натомість звітувала людина, призначена відповідальною за перебіг реформи лише в травні. За словами І. Шурми, спільним рішенням комітетів зафіксовано відсутність концепції розвитку національної системи охорони здоров’я та схвалено звернення до Прем’єр-міністра з проханням розглянути питання про відповідність займаній посаді У. Супрун.
Перейшовши до питань порядку денного, народні депутати продовжили розгляд у другому читанні проекту змін до Митного кодексу та інших законодавчих актів щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон країни. Його представляв з трибуни член фракції «Народний фронт», секретар парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Олег Кришин. Після завершення розгляду поправок народні депутати ухвалили законопроект у цілому 254 голосами.
Верховна Рада ухвалила проект постанови «Про Звернення до європейських інституцій щодо поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом». Ірина Геращенко, яка представляла цей документ, повідомила, що наступного тижня в Брюсселі відбудеться ХХ саміт Україна—ЄС. Абсолютно очевидно, що голос парламенту, який є ключовою інституцією в питанні імплементації Угоди про асоціацію, надзвичайно важливий, наголосила вона та подякувала Андрію Парубію, Оксані Сироїд, лідерам фракцій та представникам комітетів з питань євроінтеграції та закордонних справ за ініціювання цього звернення. У ньому передусім йдеться про відданість нашої країни напряму європейської інтеграції та усвідомлення роботи, яка очікується на цьому шляху. Водночас маємо апелювати до Європейського Союзу щодо активнішої позиції щодо політичного проекту Кремля «Північний потік-2». У зверненні також міститься заклик до посилення антиросійських санкцій для повного виконання Мінських угод та визволення Донбасу та Криму, а також для звільнення українських в’язнів з тюрем у Росії та в окупованому Криму. Під час обговорення лунали як слова на підтримку цього звернення, так і думки про те, що воно схоже на випрошування прихильності. Спілкування з ЄС відбувається на позиціях рівних партнерів, наголосила за підсумком обговорення І. Геращенко. Після цього парламент 233 голосами дав цій постанові зелене світло.
У цілому 263 голосами прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів, які стосуються удосконалення функціонування фінансового сектору України. Перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайло Довбенко поінформував, що ухвалення цього законопроекту дасть змогу навести лад у фінансовій системі та посилити контроль за сотнями мільярдів гривень з державного бюджету, які направляють на підтримку державних банків.
Наступними на голосування поставили дві постанови, у яких йшлося про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві. Під час обговорення автори двох альтернативних проектів погодилися об’єднати положення документів, а також врахувати рекомендацію про створення на цьому місці національного музею «Центр середньовічного міста» та заборону будь-якого будівництва. За консолідоване рішення, яке за словами Голови Верховної Ради Андрія Парубія, важливе не тільки для киян, а й для всієї країни, проголосували 294 народні обранці.
Парламентарії внесли до порядку денного сесії низку законопроектів для того, щоб на вечірньому засіданні можна було розглянути блок аграрних питань. Також народні депутати схвалили календарний план наступної сесії.
Далі згідно з порядком денним стояло питання про оновлення складу Центральної виборчої комісії. Під час попереднього обміну думками представники різних політичних сил наголошували, що необхідність ухвалення рішення з цього питання гостра як ніколи. Однак рейтингове голосування засвідчило, що необхідних голосів для ухвалення рішення немає.
Після перерви на вимогу двох парламентських фракцій із заявою виступив керівник фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов. Він наголосив, що Президент повністю підтримує питання оновлення складу ЦВК та зробив усе згідно з Конституцією для того, щоб це відбулося. Таку позицію, за словами народного депутата, підтримує й фракція, яку він представляє. «Український народ чекає на це рішення роками, — сказав він. — Громадськість постійно вимагає оновлення ЦВК. Але те, що сталося в сесійній залі, чітко показує, хто за реформи, а хто — проти. Вимагаємо терміново повернутися до розгляду цього питання. До результативного рішення з цього питання Верховна Рада не має права розглядати будь-який інший документ». Після цих слів представники фракції «Блоку Петра Порошенка» залишили сесійну залу.
Очільник іншої фракції коаліції «Народний фронт» Максим Бурбак наголосив: необхідно, щоб було подання 13 кандидатів на 13 посад. Важливо також, щоб у списку було враховано представників усіх політичних сил, представлених у парламенті, та «щоб не було навіть натяків на можливість узурпації кількості членів ЦВК в одних руках».
«Замість того щоб виходити із зали, треба залишатися тут і домовлятися з усіма, щоб сформувати ЦВК за демократичними європейськими принципами», — наголосив парламентарій.
Обурення з цього приводу висловлювали й представники опозиції.
У зв’язку з цим Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив перерву на 15 хвилин для консультацій із керівниками фракцій. А згодом Перший заступник Голови Верховної Ради І. Геращенко повідомила, що переговори ще тривають, та оголосила про продовження перерви, а потім закрила ранкове засідання.
Народні депутати вітали з днем народження колегу Руслана Демчака.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua