Голова Верховної Ради Андрій Парубій у середу спільно з Президентом Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, співробітниками Національної поліції взяв участь в урочистостях з нагоди третьої річниці створення Національної поліції України.

 

 

Глава парламенту, вітаючи Національну поліцію з професійним святом, нагадав, що «три роки тому на древній площі біля мурів Собору Святої Софії склали присягу на вірність українському народу перші поліцейські». Але, зазначив він, історія Національної поліції набагато давніша і формувалася вона в буремні роки української війни проти російських окупантів навесні 2014-го. «Коли російські окупанти прийшли на нашу землю, до лав МВС пішли десятки тисяч молодих хлопців і дівчат — юристів, айтішників, підприємців, студентів — для того, щоб зі зброєю в руках захищати українську державу», — підкреслив А. Парубій і додав: «Загартовані у важких боях батальйони МВС формували і вирощували легенду, на якій виховується сьогодні покоління української молоді, на якій була сформована і сьогоднішня Національна поліція».

 

 

Голова Верховної Ради висловив переконання, що дух української Національної поліції гартувався в буремні дні, коли вся країна молилася за батальйон «Світязь», який був в оточенні цілу ніч біля Дебальцевого, а батальйони «Львів» і «Чернігів» перебували у Станиці Луганській.
«Коли ми говоримо, що нова українська Національна поліція продемонструвала усьому суспільству зовсім іншу якість, — ми знаємо, де вона народжувалася, як вона гартувалася у вогні боротьби за незалежність», — наголосив А. Парубій.
«Поза сумнівом, створення Національної поліції є однією з масштабних, однією з найбільш успішних реформ в Україні, це була одна з тих реформ, про яку ми мріяли під час Революції Гідності», — зазначив глава парламенту та нагадав про велике піднесення, з яким молодь йшла до лав Національної поліції.
А. Парубій наголосив, що Верховна Рада на всіх етапах робила все необхідне, щоб сприяти Національній поліції в її утвердженні і розбудові.
«Навіть сьогодні, в цей урочистий день, у парламенті було ухвалено закон про запобігання смертності на дорогах, який робить більш жорстким покарання водіїв, які в нетверезому стані насмілюються виїхати на шляхи українських міст і сіл», — сказав А. Парубій. Він також повідомив, що в червні Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону, який розмежовує поняття злочину і кримінального проступку. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що вже «восени парламент зможе його ухвалити в цілому, бо цього закону чекають у Національній поліції — він полегшить і зробить більш ефективним розслідування злочинів».
Глава парламенту подякував поліцейським за службу, за щоденну роботу з ризиком для власного життя, зауваживши, що їхня «професія є однією з найбільш відповідальних і однією з найбільш небезпечних». А. Парубій нагадав, що за три роки 24 поліцейські загинули під час виконання своїх службових обов’язків, понад 1200 дістали поранення. «Вічна пам’ять героям-поліцейським», — сказав він.
А. Парубій побажав українській поліції успіхів, наснаги в роботі, миру і благополуччя, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.
Президент Петро Порошенко, вітаючи Національну поліцію з професійним святом, закликав поліцейських пам’ятати, що вони не просто виконують роботу з охорони громадського порядку, а є також представниками влади і держави. Глава держави відзначив важливий внесок українських поліцейських у захист нашої держави як від ворога на лінії зіткнення, так і від «п’ятої колони», що намагається розхитати ситуацію в тилу. «Гібридна війна тому й гібридна, що точиться вона не лише на лінії фронту, а й глибоко в тилу. Нова поліція в чіткій взаємодії зі Службою безпеки України навчилася ефективно протидіяти «п’ятій колоні», так званим корисним ідіотам. І всім тим, хто вільно чи невільно, задля користі чи через елементарну короткозорість грає ту чи іншу роль у різноманітних російських сценаріях із внутрішньої дестабілізації України», — наголосив він.

 

Під час урочистостей.

 

Підписуючи під час урочистостей ухвалений Верховною Радою Закон «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України», Президент висловив переконання, що статут має стати настільною книгою і Національного антикорупційного бюро України, і Державної кримінально-виконавчої служби України, на яких також поширюється його дія.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua