Фрагменти фортифікаційних конструкцій виявлено під час розкопок у центрі Івано-Франківська — на вулиці Лесі Українки, поруч із головним корпусом медичного університету та кафедрою греко-католицької церкви.

На знімках:

місце археологічних розкопок; залишки так званої Тисменицької брами.

Унікальна знахідка відома як Тисменицька брама, датована XVII століттям. Це залишки оборонних споруд, що захищали центр міста від нападників. Івано-Франківськ заснований 1662 року і спочатку носив назви Станиславів, Станіслав. Місто було побудоване у вигляді шестикутника як фортеця. Згодом, за Австро-Угорщини, вона втратила своє оборонне значення. Тодішня влада розпорядилася мури-огорожі та брами розібрати. Їх використовували як будівельний матеріал для мощення вулиць. Залишки однієї із брам, що вела до фортеці з боку містечка Тисмениці, саме і розкопали.
Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міськради Михайло Смушак каже, що в планах — зробити місце знахідки однією з туристичних принад. Така практика поширена в європейських країнах. Франківськ має ще одну браму — Галицьку. Вона нині засипана й перебуває під торговельними центрами біля Ратуші.
Міський голова Руслан Марцінків стверджує, що біля таких місць відчувається дух історії. Коли реконструюватимуть сусідні вулиці, то врахують археологічні розкопки. Щоб можна було й далі проводити дослідження та приваблювати туристів.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надані Івано-Франківською міськрадою.