Ситуація в районі Операції об’єднаних сил залишалася контрольованою. Російські окупаційні війська за добу (дані на 10.07) порушували встановлене перемир’я майже по всій лінії зіткнення, 23 рази відкриваючи вогонь по наших позиціях.
А вчора вкотре з боку не підконтрольного українській владі населеного пункту Золоте-5 противник обстріляв житлові квартали Золотого-4. «Зруйновано двори, розташовані просто в центрі селища. Дивом вдалося уникнути жертв серед цивільного населення», — повідомив прес-центр ООС. Для допомоги потерпілим на місце події прибули групи військово-цивільного співробітництва й правоохоронці.
У штабі Об’єднаних сил зазначають, що обстріл є свідченням того, що бойовики нехтують підписаними Тристоронньою контактною групою домовленостями про встановлення «хлібного перемир’я» і безстрокове припинення вогню. «Про цей факт повідомлено представникам СЦКК і міжнародним спостережним місіям», — наголосили в штабі ООС.
Своєю чергою спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер, відповідаючи на запитання видання «Bild» про те, що, згідно зі звітами ОБСЄ, вогонь на Донбасі ведуть і українські військові, і бойовики, зазначив: «Звичайно, українці стріляють у бою, але ви повинні розуміти, що все відбувається на території України. Нормально, що країна має своїх солдатів у своїй державі. І ненормально для однієї країни мати своїх солдатів в іншій державі. Це ситуація на сході України. Є деякі порушення припинення вогню з українського боку. Але переважна більшість і найбільш серйозні порушення відбуваються на окупованій Росією території».
Американський спецпредставник пояснив: «Якщо ви захищаєте селище у вашій країні і потрапляєте під мінометний вогонь — це одне порушення. Якщо ви тоді відстрілюєтесь у напрямку, звідки вівся обстріл, — це теж порушення. Це характер фрази «обидві сторони». Це досить точно, але це також спотворює природу проблеми».
Тим часом Головне управління розвідки МОУ фіксує: російське окупаційне командування активізувало розвідку позицій Об’єднаних сил, зокрема в оперативно-тактичній глибині нашої оборони.
На тлі активізації останнім часом проросійських формувань на маріупольському напрямку обнадійливо лунають заяви командувача морської піхоти ВМС ЗСУ генерал-майора Юрія Содоля в інтерв’ю «Народній армії» про те, що підрозділи морської піхоти активно поповнюються новим і модернізованим озброєнням, військовою технікою. Уже надійшли нові танки й БТР, а до кінця року морпіхи отримають протитанкові ракетні комплекси.