Як зробити,
щоб цукерки і молоко були корисними та безпечними,
а не отрутою в гарній обгортці

Ранкове засідання 
10 липня

Верховна Рада розглянула блок питань аграрної політики. Проект закону про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів (№ 8450) спрямований на уніфікацію правил щодо надання споживачам інформації стосовно харчових продуктів.

 

Доповідач — заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, співавтор законопроекту Олександр Бакуменко (на знімку) (фракція БПП), зазначив, що проектом передбачено нові вимоги до маркування харчових продуктів та обов’язкової інформації щодо них. Підвищуються і штрафи для фальсифікаторів харчових продуктів.
Законопроектом пропонується заборонити використання інформації, що може ввести споживача в оману, особливо в частині властивостей і характеристик харчових продуктів та приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей. Встановлено вимоги щодо мінімального розміру шрифту, яким надається інформація про харчовий продукт. Запроваджено обов’язкове інформування споживачів про використання у продукті трансжирів та олії рослинного походження, зокрема пальмової олії, чи заморожувався продукт, термін придатності, чи продукт швидко псується. Держспоживслужба матиме змогу штрафувати тих виробників, які вводять в оману споживачів.

 

Максим Бурбак, Артур Герасимов, Олег Ляшко.

 

Наталія Новак, Андрій Кожем’якін, Микола Паламарчук, Віктор Король.

 

Микола Кучер, Владислав Голуб.

 

Під час обговорення народні депутати наголошували на потребі не тільки маркувати харчову продукцію, а й взагалі заборонити використання у харчовій промисловості шкідливих для людського організму компонентів. Адже на українському харчовому ринку нині фактично безлад. Багато продуктів — і молоко, і ковбаси, і цукерки — містять чимало добавок, небезпечних для здоров’я людини, які можуть викликати дуже серйозні захворювання — від харчових отруєнь і аж до онкології. Прямий шлях до раку — то пальмова олія у продуктах. До того ж ми можемо забезпечити всю Європу якісними органічними продуктами, якими завжди славилися.
Ігор Мосійчук (Радикальна партія) закликав ухвалити законопроект про заборону пальмової олії повністю в усіх харчових продуктах. Він зазначив, що лише за останні два тижні на Київщині було два випадки масового отруєння людей, тому разом із маркуванням потрібно відновлювати контроль за продуктами харчування. Вадим Івченко («Батьківщина») закликав системно підійти до вирішення проблем з безпекою харчових продуктів. Він зауважив, що 70% молока виробляється в особистих селянських господарствах, які не є сертифікованими товаровиробниками. На думку депутата, потрібно спочатку легалізувати аграрних товаровиробників, щоб вони відповідали за якість та безпечність продукції.
Ігор Шурма (Опоблок) наголосив, що Україна посідає одне з перших місць за рівнем захворюваності на ботулізм. На його думку, сьогодні потерпаємо від ліквідації санепідемслужби.
— 60 відсотків тривалості життя людей залежить від того, що вони їдять та п’ють, — сказала Анна Романова («Самопоміч»). — Але українців змушує купувати неякісні продукти зубожіння. Ми подолаємо проблему лише підвищивши соціальні стандарти, через пропаганду здорового способу життя.
Олексій Мушак (БПП) висловив думку, що законопроект сприятиме збільшенню експорту харчової продукції з України. «Здорова нація починається зі здорових громадян, потрібно ще ідентифікувати та в перспективі заборонити використання на внутрішньому ринку трансгенних і генетично модифікованих продуктів», — додав його колега по фракції Олег Барна.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала пришвидшити темпи адаптації законодавства до європейських стандартів.
Голова Держспоживслужби Володимир Лапа відзначив, що маркування продуктів відповідно до європейських стандартів та збільшення шрифту, яким надаватиметься інформація про склад продукту, сприятимуть зростанню споживання якісних продуктів. Щодо продажу продукції, виробленої особистими селянськими господарствами, то це й надалі дозволятиметься на ринках, де проводиться лабораторний контроль.
Зрештою, законопроект 226 голосами прийнято у першому читанні.
У другому читанні ухвалено проект закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (№ 5448-д). Ним встановлюються загальні засади державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноваження центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та контроль у зазначеній сфері.
Також проектом закону визначено систему прав та обов’язків суб’єктів ринку органічної продукції, зокрема, операторів ринку, органів сертифікації, регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, чітко встановлено основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями.
Крім того, визначається механізм державного контролю за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та встановлюється відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.
Проект закону містить положення щодо процедури сертифікації органічного виробництва та обігу органічної продукції, встановлює вимоги до органів сертифікації, їх функції та відповідальність. Окремо визначаються вимоги до зберігання, перевезення, реалізації, декларування та маркування органічної продукції.
«Україна за своїми кліматичними умовами має величезний потенціал на ринку органічної продукції, це ніші для фермерів, де вони матимуть конкурентну перевагу і високу кінцеву ціну на продукт, який зможуть експортувати до європейських країн, цей законопроект дає змогу малим та сімейним фермерам, особистим селянським господарствам виробити органічний продукт і продати на експортний ринок за високою ціною», — резюмував доповідач Олександр Бакуменко. Законопроект розроблено народними депутатами-аграрниками з різних фракцій і груп.
В цілому прийнято ще один аграрний законопроект — про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України (щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств, № 6490-д). Як зауважила доповідач — голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, законом передбачено забезпечити можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності для фізичних осіб-підприємців, які організували фермерське господарство, в тому числі сімейне, та надати їм можливість бути платниками єдиного податку четвертої групи, якщо вони відповідають низці критеріїв. 
В цілому прийнято й аграрний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (№ 6049-д).
Упродовж дня також тривали політичні консультації між депутатськими фракціями і групами щодо обрання нового складу ЦВК.
З днем народження вітали Сергія Висоцького.
На початку засідання парламентарії вшанували хвилиною мовчання пам’ять народного депутата України попередніх скликань, автора Акту проголошення незалежності України, Героя України Левка Лук’яненка.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ФФУ захистить хорватських футболістів

Під час пленарного засідання народний депутат, президент Федерації футболу України Андрій Павелко з парламентської трибуни розповів, що ФФУ оперативно відреагувала на рішення ФІФА щодо покарання хорватських футболістів Домагоя Віди та Огнєна Вукоєвича, котрі свого часу грали за українську команду. За словами А. Павелка, ФФУ вирішила компенсувати футболістові Вукоєвичу суму штрафу, яку йому присудила сплатити ФІФА.
«Слава Україні!» — це слова вдячності Україні, яка їх виховала як футболістів. ФІФА знає, що хлопці мають підтримку в нашій країні. Те, що зараз відбувається в РФ, дуже небезпечний приклад для майбутніх рішень ФІФА в рамках всієї футбольної спільноти та всього світу», -сказав А. Павелко у коментарі журналістам у кулуарах парламенту. За його словами, Огнєну Вукоєвичу була запропонована співпраця з ФФУ після того, як його було усунуто від роботи в тренерському штабі збірної Хорватії. «Упевнений, що це непорозуміння, яке можна виправити, і якщо Огнєн оскаржуватиме таке рішення ФІФА, то Федерація футболу України надасть йому в цьому юридичну і загальну підтримку, — сказав А. Павелко. — Крім того, ми готові надати додаткову аргументацію та роз’яснення щодо значення вітання «Слава Україні!». Якщо ж санкція ФІФА залишиться в силі, то, порадившись з іншими представниками керівництва ФФУ, ми вирішили, за рахунок власних коштів, компенсувати Вукоєвичу суму штрафу, яку йому доведеться сплатити. Крім того, ми готові розглянути варіанти співпраці ФФУ з таким висококласним фахівцем, як Огнєн. Ми цінуємо людей, які віддані Україні і не бояться публічно демонструвати повагу до нашої держави».