У день верховних апостолів Петра та Павла в Чорткові, що на Тернопільщині, відбулися святкування з нагоди Дня міста. Тут відзначили храмове свято і 496-ту річницю надання Чорткову Магдебурзького права.

На знімку: гостей і жителів Чорткова вітає голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна (ліворуч), поруч із ним — міський голова Чорткова Володимир Шматько.

Фото надано прес-службою Тернопільської ОДА.

До Чорткова на свято приїхали представники органів місцевого самоврядування з 11 областей України, а також міст-побратимів із Польщі. Зранку відбулася урочиста зустріч міського голови Володимира Шматька з офіційними делегаціями, громадськістю міста. «Для мене одним із пріоритетів є не лише збереження, а й відновлення історичної спадщини. Моя мета — щоб наш Чортків став туристичним центром не лише Тернопілля, України, а й країн близького і далекого зарубіжжя. Я щиро вдячний депутатському корпусу міської ради, усім небайдужим жителям за допомогу в реалізації завдань, направлених на позитивні зрушення фактично у всіх сферах життєдіяльності міста», — зазначив Володимир Шматько.
Від імені голови обласної ради Віктора Овчарука, депутатського корпусу чортківчан привітав депутат обласної ради Любомир Білик, побажавши місту процвітання та постійного розвитку на благо усієї громади.
До слова, саме в Чорткові відбувалися визначні історичні події, серед яких — Чортківська офензива, а також виявлявся героїзм козаків, вояків УПА, Січових Стрільців. На цьому під час урочистостей наголосив голова обласної державної адміністрації Степан Барна. Він зауважив, що саме з Чортківщини походить його рід, тому цей край для нього — особливий. Степан Барна привітав усіх зі святом та вручив грамоти Верховної Ради України. «Сьогодні Чортків є символом розвитку місцевого самоврядування. Завдяки використанню унікальних можливостей, які сьогодні дає держава в рамках децентралізації, значно покращилася інфраструктура міста. Чортків завжди був і залишатиметься одним із найбільших центрів не лише Тернопільщини, а й України», — акцентував Степан Барна.
Приємним моментом святкувань став новий рекорд України. На одній локації тут зібралося 228 осіб, які мають ім’я Петро та Павло, а також Павліна, Павлина та Петрунеля. Під час цієї акції учасники виконали й церковний гімн України «Боже великий, єдиний», а потім отримали пам’ятку «Учасник національного рекорду».

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Тернопільська область.