Під час проведення футбольного чемпіонату в Росії й напередодні анонсованої зустрічі Путіна з Трампом ситуація в зоні ведення бойових дій на Донбасі залишається відносно рівною, без різких спалахів активності з боку російських окупаційних військ. Останнім часом кількість ворожих обстрілів українських позицій, відповідно до зведень штабу Операції об’єднаних сил, не перевищує трьох десятків. Так, за добу (на 13.07) противник 24 рази порушував «хлібне перемир’я».

Як зазначають у штабі ООС, на луганському й горлівському напрямках було тихо. На попаснянському і світлодарському напрямках ворог обстріляв із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї захисників населених пунктів Троїцьке й Новолуганське. На донецькому напрямку ворог 8 разів обстріляв із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї позиції Об’єднаних сил у районах населених пунктів Мар’їнка, Березове, Авдіївка й Опитне.
Водночас повідомляється, що найгарячіше було на маріупольському напрямку: «14 разів російські найманці обстрілювали наших захисників. Прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї вівся по підрозділах біля населених пунктів Водяне, Павлопіль, Талаківка, Лебединське й Пищевик. Разом з тим, ворог вперше за шість днів використовував заборонені Мінськими домовленостям міномети 82-го калібру й випустив по захисниках Павлополя й Водяного 14 мін». Внаслідок активних бойових дій троє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранень.
З опівночі 13 липня українським військовиками зафіксовано 5 прицільних ворожих обстрілів на донецькому напрямку. Після 5-ї ранку російсько-окупаційні війська з боку села Пікузи випустили по наших захисниках Водяного 5 мін з міномета калібру 120 мм, забороненого Мінськими угодами. Крім того, провокаційні обстріли позицій підрозділів Об’єднаних сил, застосовуючи гранатомети й інше піхотне озброєння, противник вів поблизу Мар’їнки, Талаківки, Гнутового й Широкиного.
Своєю чергою, командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв, коментуючи одному з видань можливість ескалації на сході після завершення в РФ ЧС-2018, висловив думку, що Путіну широкомасштабна війна не вигідна. «Його мета — залишити Україну в сфері свого впливу. Йому вигідно шантажувати Україну за придністровським сценарієм. Саме для цього він і почав конфлікт на сході», — переконаний Наєв.
Він також озвучив оптимістичний прогноз щодо розвитку подальшої ситуації в зоні ООС: «Вважаю, є чималі шанси, що війна може закінчитися швидко».