У господарстві ДП «Обрій» (дочірнє підприємство ТОВ «Шляхбудіндустрія»), що в Городенківському районі, озимий ріпак займав 330 га. Вирощене зібрали комбайнами марки «Джон Дір» зі спеціальними ріпаковими столами. Транспортували на власний елеватор. Очисні машини тут вітчизняного виробництва. Зберігають насіння спочатку на власних складах. Уже ведуть перемовини і з гуртовими покупцями щодо реалізації продукції.

 

Під час збирання озимого ріпаку в ДП «Обрій».

 

Очищення та сушіння на власному елеваторі.

 

Директор ДП «Обрій» Василь Бондарчук розповідає, що врожайність у заліковій вазі становить майже 40 ц/га. Прогнози справдилися. Так само лабораторний контроль підтвердив високі якісні характеристики ріпаку. Є відповідні висновки Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Карпатського регіону НААН. Згідно з висновком ДП «Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології і сертифікації» вміст залишкових речовин у нормі, генно модифікованих організмів не виявлено.
Ціна, що нині склалася на ріпак, нижча від минулорічної (торік давали орієнтовно 12—13 тис. грн за тонну). Тепер ринкова — 11,8 тис. грн. Однак ця культура для «Обрію» є другою за рентабельністю після цукрового буряка.
Тим часом на підприємстві вже готують поля під майбутній урожай озимого ріпаку. Це площі після збирання ярого ячменю. Насіння вже закупили — німецької селекції Lemke. На демонстраційних полях випробували десять гібридів. За однакових умов догляду, використання засобів захисту рослин та умов збирання найкращі показники врожайності, стійкість до посухи, хвороб демонструють «Дельтон», «Мерседес» і «Тріумф».
Сіятимуть ріпак на початку серпня. Запаслися міндобривами. Восени під сходи вносять регулятор росту, щоб допомогти рослинам сформувати потужну кореневу систему й не дати наземним частинам сильно піднятися. Таким чином захищають посіви від обмерзання. Навесні, навпаки, треба підживити площі азотними добривами з вмістом мікроелементів, зокрема сірки.
Культура потребує дворазової фунгіцидної обробки. Треба забезпечити запилення, інсектицидний захист від шкідників-квіткоїдів. Препарати використовують сертифіковані й дозволені у вітчизняному сільгоспвиробництві, які не шкодять бджолам.
Після виконання всіх заходів можна сподіватися на добрий урожай ріпаку. А про зиск можна говорити тоді, коли вирощене й збережене в засіках реалізують.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.