Нещодавно виповнилося 370 років з часу переможної битви під Корсунем козаків Богдана Хмельницького з польським військом.
За однозначним висновком істориків, ця подія була ключовою в національно-визвольній війні українського народу середини ХVII століття. Саме вона поклала початок Українській державності. Після Корсунської битви Богдан Хмельницький почав іменувати себе гетьманом Війська Запорозького, а по всій Україні створювались козацькі полки — військово-адміністративні одиниці Української козацької держави, яка проіснувала майже півтора сторіччя.
Під час Корсунської битви прославились хоробрістю, відвагою, гарячим прагненням визволити свій народ від польського ярма побратими Богдана Хмельницького: Максим Кривоніс, Григорій Гуляницький, Іван Золотаренко, Іван Шангірей, Нестор Морозенко, Лукіян Мозиря та багато інших козацьких ватажків і простих козаків, які стали народними героями. Саму ж битву військові історики вважають блискучою військовою операцією, адже перемогу над поляками було здобуто завдяки умілій тактиці, хитрощам і самопожертві. У селі Виграєві, названому на честь вікопомної битви, увічнено пам’ять козака Микити Галагана. Розвідник добровільно пішов до польського табору, аби дати фальшиві свідчення. Саме Микитині слова заманили поляків у пастку. Безстрашний лицар помер від ворожих тортур. Та перед смертю він побачив, що недарма пожертвував життям — ляхи опинилися у козацькому полоні...
У Корсуні-Шевченківському 370-річний ювілей славетної битви відзначили культурно-мистецьким фестивалем «Козацька звитяга». Театралізована концертна програма відбулась просто неба. Перед глядачами ніби ожили історичні постаті учасників національно-визвольної війни українського народу 1648—1654 років.

Образ Богдана Хмельницького втілив заслужений працівник культури Михайло Волков (на знімку в центрі). Він передав послання великого гетьмана і державотворця сучасним українцям: незалежність і воля завжди виборюються і дорого коштують, тому слід бути гідними козацької слави, у ній черпати мужність і сили для боротьби.
У розмаїтій концертній програмі звучали й старовинні народні, й сучасні пісні на історичну, громадянську, героїчну тематику. Корсунчани та гості міста поринули у давні сторінки української історії, відчули гордість за свій край, за відважних лицарів-козаків, які не гнули голови ні перед яким ворогом.

Людмила МОРЕНКО.
Фото Олега ЧЕРНЕНКА.

Черкаська область.