Процес надання Томосу про автокефалію Української православної помісної церкви, який, згідно зі встановленими процедурами, йде своєю чергою, і який росіянам не зупинити, продовжує бентежити Москву напередодні 1030-ї річниці Хрещення Русі. На тлі нестримно зростаючої підтримки в українському суспільстві ідеї автокефалії й створення УППЦ, а також після останніх заяв представників Фанара, Кремль і РПЦ продовжують дискредитувати сам процес, «заспокоювати» своїх прибічників і намагатися розгонити «зраду» шляхом проведення всіляких дезінформаційних кампаній.
Як уже повідомляв «Голос України» у номері від 20 липня (матеріал «Роспропаганда почала нову інформаційну атаку»), за даними групи «Інформаційний спротив», цього тижня Москва й її «інформаційні кілери» в Україні намагалися реанімувати фейк про «спробу підкупу Варфоломія» з українського боку, який вони раніше використовували, щоб відвернути увагу від свого грандіозного провалу у Греції — грецька влада вислала із країни російських дипломатів за спробу підкупу як представників влади, так і священнослужителів для підтримки потрібної їм позиції. Але до нової версії фейка росіяни вирішили додати «родзинку», а саме — тезу про те, що нібито «Варфоломій образився на Київ, бо із зібраних 25 млн доларів йому передали тільки 15 млн».
Як повідомляє народний депутат України, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук, не отримавши бажаного ефекту та резонансу, у РФ вирішили йти далі. «Через один із головних інформаційних провідників ідей «русского мира» в Україні — ресурс Страна. uа — «тонко» запустили й легалізували меседж, що «всупереч сподіванням української влади патріарх Варфоломій налаштований відкласти питання автокефалії в довгий ящик або Томосу взагалі не буде. Цей меседж за російською пропагандистською класикою починають тиражувати росЗМІ та різні проросійські клони в Україні з інтерпретацією «за інформацією українських ЗМІ», а також маніпулятивними заголовками на зразок «Сумні звістки зі Стамбула: з Порошенком не хоче мати справу навіть Варфоломій», — коментує він.
На думку Тимчука, і далі до дня річниці Хрещення Київської Русі цей вал маніпуляцій і дезінформації тільки наростатиме, бо у Москви інших аргументів немає. Мовляв, стратегічно партію програно, а Фанар назад не поверне, незважаючи на тривалий шантаж і залякування з російського боку. При цьому на Фанарі все хочуть зробити відповідно до встановленої процедури та канонічно, щоб не залишити Москві навіть найменшого шансу для будь-яких маніпуляцій у майбутньому.
«А поки чекаємо делегацію Константинопольського Патріархату на святкування Хрещення Київської Русі із благими звістками», — резюмує народний депутат.

Ольга ВІТЕР.