В Одесі відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Майданчиком для діалогу із громадськістю став одеський Центр інтегрованих послуг. У роботі засідання взяли участь представники центральних і місцевих органів влади, громадських організацій.

На порядку денному — обговорення реформ, спрямованих на соціальний захист населення, і досвіду їх впровадження на місцях. Одеський міський голова Геннадій Труханов відзначив, що в рамках децентралізації влади на місця передано не лише повноваження, а й зобов’язання, у тому числі й із соціального захисту громадян. Тому важливо вивчати й поширювати позитивний досвід різних регіонів, а також розробляти вирішення проблемних питань шляхом спільного формування завдань і розробки законодавчих ініціатив.
Міський голова зазначив, що в Одесі результатом європейського підходу до вирішення соціальних питань стало створення Центру інтегрованих послуг, робота в якому організована за принципом кейс-менеджменту: супровід клієнта від з’ясування першопричини до повного вирішення проблемного питання. Ще рік тому пропускна спроможність установ Одеси, які надають соціальні послуги, була на рівні трьох тисяч людей на місяць. З моменту відкриття центру ця цифра досягла п’ятнадцяти тисяч.
Народні депутати ознайомилися із соціальними програмами, розробленими в Одесі, а також з роботою Центру інтегрованих послуг. Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін відзначив ефективну роботу команди Одеси, яка реалізує соціальну політику в місті, наголосивши, що ініціативи Одеси можуть бути використані для формування соціальної політики України. Сергій Каплін запросив міського голову Одеси Геннадія Труханова представляти Одеський регіон у соціальній раді комітету.
Народний депутат і член комітету Наталія Королевська високо оцінила передовий досвід Одеси із взаємодії з громадськими організаціями й соціальні програми підтримки дитинства і материнства.
Під час засідання депутатам було представлено звіти профільних структур виконавчих органів влади й пенсійного фонду, а також визначено проблемні питання. Також у рамках візиту до Одеси народні депутати ознайомилися з діяльністю деяких об’єктів охорони здоров’я державного підпорядкування, відзначивши доцільність збереження соціальної складової у наданні українцям послуг з оздоровлення.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.

 

КОМЕНТАР

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін:
— Особисто побував на прийомі у адміністратора одеського Центру інтегрованих послуг, де буквально через пару хвилин після реєстрації в електронній черзі потрапив на прийом і одержав вичерпну відповідь на своє запитання. Такий Центр має бути в кожному місті, у якому людина почувається не прохачем, а повноцінним партнером влади. Радий, що зусиллями міста в Одесі такий центр створено. Команда соціального сектору повинна брати участь не тільки у впровадженні соціальної реформи, а і у її формуванні. Я запросив міського голову Одеси Геннадія Труханова увійти до складу соціальної ради як представника від Одеської області. Нова Україна повинна бути такою, як Одеса.