У Полтаві відкрили оновлене нейрохірургічне відділення з блоком анестезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні імені М. Скліфосовського. Власне, задля модернізації за європейськими стандартами звичайної нейрохірургії, яка продовжувала діяти на п’ятому поверсі хірургічного корпусу, трьома поверхами нижче створили своєрідний острівець медицини ХХІ століття площею 722 квадратні метри.

На знімку: лікар-нейрохірург Валерій Баталін демонструє сучасне обладнання оновленого відділення.

За десять місяців його повністю реконструювали. З переплануванням приміщення, заміною мереж електроживлення, водопостачання та каналізації, облаштуванням системи відеоспостереження. Сюди за кошти обласного та державного бюджетів закупили також новітнє медичне обладнання. На все те загалом витратили 30 мільйонів 244 тисячі гривень. У восьми палатах відділення розміщено 30 ліжок нейрохірургічного профілю. Ще дві тримісні палати — для інтенсивної терапії.
Вони наповнені обладнанням і апаратурою, що дають змогу фахівцям забезпечувати весь комплекс медичних процедур, починаючи з поглибленого обстеження хворого. Раніше можливостей для такого обстеження тут не було. Тож пацієнтів, які потрапляли сюди з тяжкими травмами та ушкодженнями головного мозку, інсультами, онкопатологіями тощо, доводилося транспортувати у відділення функціональної діагностики. Та й після більш ніж складних операцій найпроблемніших хворих відправляли «на виходжування» до реанімації...
Певно, зайве говорити про те, наскільки обтяжливими для людей, які в багатьох випадках перебували фактично на межі між життям і смертю, ставали такі вимушені «мандри» по відділеннях. З появою в нейрохірургії згаданого блоку анестезіології та інтенсивної терапії й відповідною перепідготовкою персоналу потреба в цьому відпала. Сучасна система відеонагляду дає змогу лікарям і медсестрам постійно стежити за станом кожного пацієнта й реагувати на будь-які критичні ситуації практично миттєво.
У відділенні цілодобово чергують не лише медсестри, а й висококваліфіковані лікарі-нейрохірурги. Тож при його модернізації подбали про майже ідеальні умови перебування пацієнтів і медичного персоналу. Останній також має змогу в комфортних умовах перепочити, прийняти їжу, здійснити санітарно-гігієнічні процедури. Усе те дозволило знаному в Полтаві лікарю-нейрохірургу Віктору Ряднову, котрий пропрацював тут не один десяток років, зазначити: «Таке оновлення нашого відділення підтверджує відомий вислів про те, що ніколи не пізно повірити в диво. Цього дива я таки дочекався».

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.