Наєв і Ярош пройшли «бойове злагодження» на передовій інформаційного фронту

У зоні проведення бойових дій на сході нашої країни російські окупаційні війська продовжують порушувати «хлібне перемир’я». За даними штабу ООС (на 25.07), за добу противник 33 рази відкривав вогонь по позиціях українських військ, зокрема тричі з важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.
Тим часом агресор продовжує свої інформаційні атаки й спецоперації, спрямовані на дестабілізацію ситуації всередині України, зокрема, уже вкотре робить спробу зіштовхнути лобами військовослужбовців ЗСУ і добровольців. Нещодавно з контексту інтерв’ю командувача Об’єднаних сил Сергія Наєва було вирвано й розтиражовано вітчизняними медіа слова про те, що в зону ООС допускатимуться лише ЗСУ й силові структури, які беруть участь в ООС. Це спровокувало інформаційну хвилю чергової «зради». Шумовий ефект було посилено відео, викладеним у Ютубі, де бійці СБУ штурмують базу одного з добробатів... Закинену наживку швидко підхопили всевидячі інформаційні телеканали й у праймі обговорювали гарячу тему «добровольців, які піднялися на захист України, коли армії ще не було, а зараз їх влада намагається позбутися, бо вбачає в них загрозу...».
У вівторок «інтригу» інформаційного зрадошторму, який дедалі роздмухувався, було нівельовано зустріччю в Краматорську командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва з головою Української Добровольчої Армії, народним депутатом України Дмитром Ярошем. Нагадаємо, що над образом Яроша — «бандерівця й фашиста», який пожирає дітей, одна візитівка котрого діє, як чарівна паличка Гаррі Поттера — контора роспропаганди креативила давно і з розмахом.
Як повідомляє прес-центр Об’єднаних сил, «під час конструктивної й відвертої розмови» Наєв пояснив Ярошу, що у своєму інтерв’ю «Обозревателю» від 9 липня цього року він зазначив три категорії людей, які тепер не мають права перебувати на передньому краї, безпосередньо в бойових порядках ЗС України.
До них належать:
— особи, які раніше відвідували підрозділи на передньому краї з метою власного піару чи у власних меркантильних інтересах. Саме цієї категорії стосуються слова: «Люди, які раніше їздили для виконання незрозумілих завдань до зони бойових дій»;
— особи, які не мають законного права мати зброю;
— особи, які офіційно не входять до складу Об’єднаних сил.
Командувач ОС наголосив: законодавством України не врегульовано питання участі бійців УДА в бойових діях на передньому краї, безпосередньо в бойових порядках ЗС України.
Особисто генерал-лейтенант Наєв цінує внесок кожного у справу боротьби з російським агресором, не розділяючи добровольців ні за приналежністю, ні за сферою діяльності.
«Під час подальшої розмови було обговорено питання участі мотивованих бійців УДА у складі всіх видів і родів Збройних Сил України (зокрема — у складі повноцінного підрозділу) в умовах укладення контракту (зокрема — короткострокового). Командування Об’єднаних сил наголошує на готовності до діалогу на засадах верховенства права й у рамках чинного законодавства», — йдеться в інформації прес-центру ООС.
Отже, відкритість представників влади, професійна комунікація, оприлюднення чіткої позиції, а також швидке реагування на інформаційні атаки в умовах гібридної війни не менш важливі, ніж вивірена військова тактика. І в цьому секторі протистояння російській агресії, мабуть, нам доведеться пройти чимало навчань і бойових злагоджень, доки не навчимося відстрілювати кремлівських «качок» ще на злеті. Слухаємо, читаємо, думаємо, перевіряємо інформацію!

Ольга ВІТЕР.