Пан або пропав: першого серпня вступникам повідомлять, чи зарахують їх на бюджет

Вступна кампанія добігає кінця. Наступної середи абітурієнти дізнаються, чи отримають вони бюджетне місце у виші. В електронних кабінетах вступників має з’явитися фраза «рекомендовано до зарахування».

У Національному педагогічному університеті  імені М. П. Драгоманова готуються приймати документи вступників.

Нагадаємо, що реєстрація віртуальних кабінетів у системі електронного вступу завершилася 25 липня, а 26-го фінішувала подача заяв. За інформацією Державного підприємства «Інфоресурс», станом на початок цього тижня вступники створили понад 157 тисяч електронних кабінетів, через які подали 780 тисяч електронних заяв. Відзначимо, що цього року, на відміну від минулого і 2016-го, система працювала стабільно.
Директор ДП «Інфоресурс» Оксана Бєлік радить вступникам уважно відстежувати зміну свого статусу в електронному кабінеті. Після 1 серпня, коли відбудеться остаточний розподіл місць держзамовлення між ВНЗ, статус «Рекомендовано до зарахування» з’явиться у тих вступників, які пройдуть конкурсний відбір та отримають рекомендації до зарахування. Після того щасливчики мають виконати всі вимоги до зарахування — до 18-ї години 6 серпня подати оригінали документів до приймальної комісії вишу. Потім статус заяви знову має змінитися — в електронному кабінеті з’явиться фраза «Включено до наказу». Це означає, що вступника зараховано на навчання до закладу вищої освіти.
Утім, якщо 1 серпня бюджетного місця абітурієнт не отримав, у нього ще є шанс здобути його в найближчі кілька днів. Це стосується пільговиків та звичайних абітурієнтів, які вступали на технічні та природничо-математичні спеціальності. Їх можуть додати до списку рекомендованих до зарахування, якщо в ньому з’являться додаткові вільні місця. Для цього потрібно звернутися в приймальну комісію вишу. Пільговикам необхідно укласти угоду з ВНЗ про навчання на контрактній основі, принести документи, що посвідчують відповідний статус, і написати заяву про переведення з контракту на бюджет.
Для абітурієнтів з тимчасово окупованих українських територій вступна кампанія триватиме довше. До 28 вересня при 35 уповноважених та переміщених з непідконтрольних територій ВНЗ працюватимуть центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», через які вони можуть потрапити до вишів за системою спрощеного вступу — без ЗНО, шкільного атестата державного зразка і навіть без українського паспорта.
Для цього доведеться заповнити освітню декларацію, тобто перенести у неї дані з недійсного в Україні атестата, виданого у школах ОРДЛО чи анексованого Криму, і скласти три іспити — ДПА з історії та української мови та один профільний вступний екзамен (або творчий конкурс), відповідно до обраної спеціальності.
Вступники з непідконтрольних територій, які претендували на бюджетні місця в бакалавраті, мали до 20 липня особисто подати документи до освітніх центрів «Крим-Україна» або «Донбас-Україна». Прийом документів на молодшого спеціаліста на базі 11 класів триватиме до 1 серпня. Далі всім можна буде вступати на контракт — іспити та зарахування таких абітурієнтів триватимуть до кінця вересня, інформує Урядовий портал.
«Якщо вступники з окупованих територій не встигнуть подати документи для вступу на бюджет, вони можуть вступити на контракт й одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет. Торік більшість вступників із Криму та Донбасу скористалися цією процедурою та були переведені на місця держзамовлення», — роз’яснила в. о. директора Департаменту вищої освіти МОН Світлана Кретович. До речі, прізвища абітурієнтів з окупованих територій обов’язково зашифровуються, щоб уникнути тиску на них та їхні родини з боку окупаційної влади.
Отримати докладну інформацію про вступ за спрощеною процедурою можна за номерами «гарячих ліній», відкритих у Міністерстві освіти і науки України — (044) 287 89 29 та Фонді «Відкрита політика» — 0 800 504 425; 0 800 50 45 70; 0 800 50 45 22; 0 800 50 45 11.
«За два тижні липня на «гарячу лінію», яка під час вступної кампанії працює спільно з МОН, уже надійшло понад три тисячі звернень. З них понад 200 — з непідконтрольних територій, території вздовж «лінії розмежування», 66 — з окупованого Криму. Наприклад, тільки за 13 липня нам надійшло 387 дзвінків. Найчастіше звертаються щодо нюансів процедури вступу, переліку необхідних документів, неотримання дозволу на перетин «лінії розмежування». Загалом чимало дзвінків пов’язані з необізнаністю випускників шкіл з правилами вступу: визначення пріоритетності заяв, реєстрація електронного кабінету, неотримання ID-картки (нового пластикового українського паспорта. — Авт.) тощо», — розповіла виконавчий директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.
На сайтах Фонду і МОН розміщено відеоінструкції та інфографіку з роз’ясненням механізму й термінів спрощеного вступу. Від себе додамо: на загальних підставах абітурієнти з анексованого Криму та окупованого Донбасу можуть вступити до будь-якого ВНЗ в будь-якому місті України, зокрема і в Києві. За спрощеною процедурою у столиці вони можуть потрапити тільки до двох ВНЗ — Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана та переміщеного з Криму Таврійського національного університету. На базі цих закладів кілька років поспіль працюють центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».

Анна СМІЛЯНСЬКА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА 
(з архіву «Голосу України»).

 

До речі
Не варто поспіхом подавати оригінали документів для навчання за контрактом Деякі виші вже цього тижня наввипередки закликали абітурієнтів привозити оригінали документів та укладати з ними контракт на навчання. Мовляв, у цих потенційних першокурсників немає шансів пройти на бюджет. У Міністерстві освіти вступникам, які подали заяви на бюджет і беруть участь у широкому конкурсі, радять не поспішати подавати оригінали документів на контракт і дочекатися результатів розподілу місць державного замовлення. Результати розподілу будуть відомі 1 серпня 2018 року. Відповідне роз’яснення розповсюдила прес-служба МОН.
Вступники, які отримають рекомендації до зарахування на бюджет, зобов’язані до 18-ї години 6 серпня подати оригінали документів до приймальної комісії вишу. Якщо до цього часу вступник не подасть оригінали, він цього року втратить право на зарахування (переведення) на навчання за державним замовленням.
Лише у разі, якщо ви не пройдете на бюджет або не матимете бажання навчатися у ВНЗ, до якого ви отримали рекомендацію про зарахування, варто розглядати можливість контрактного навчання. Кожен вступник, що не отримав бюджетне місце, АВТОМАТИЧНО бере участь у конкурсі на контракт за всіма своїми заявами.
У разі вступу до вишу на контракт договір про надання освітніх послуг підписується тільки після видання наказу про зарахування. Будь-яка вимога укласти договір та подати оригінали документів у виш ДО видання наказу про ваше зарахування є незаконною.