Комітет з питань науки і освіти протягом наступної (дев’ятої) сесії Верховної Ради восьмого скликання планує підготувати до розгляду парламентом 93 законопроекти, з опрацювання яких його визначено головним.

Йдеться про 65 документів з питань освіти, 10 — науки і науково-технічної діяльності, 18 — інтелектуальної власності та інноваційної діяльності. Крім того, відповідно до затвердженого на засіданні комітету Плану роботи у грудні буде проведено парламентські слухання на тему «Освіта і наука для забезпечення збалансованого розвитку людського капіталу в Україні».

Ключове питання — фінансування галузі. «Уже восени доведеться повернутися до проблем з фінансуванням вищої освіти, зокрема, з’ясувати ситуацію з технікумами та коледжами, які входять до структури ЗВО», — анонсує народний депутат Ірина Констанкевич.

Раніше навчальні заклади I—II рівнів акредитації (і ті, що є самостійними юридичними особами, і ті, що є структурними підрозділами вишів) уряд планував передати під опіку місцевих бюджетів. Та через обгрунтовані заперечення профільного комітету й МОН зупинився на проміжному варіанті: закладам, які працюють у структурі вишів, залишили державне фінансування.

«Виділених коштів вистачає, — це якщо затягти паски, — у кращому разі включно до серпня, — підсумовує Ірина Констанкевич. — А в деяких університетах, оскільки вони вже зі своїх коштів утримують коледжі й технікуми, може скластися ситуація, коли не вистачатиме на зарплати усім викладачам...».

Розв’язати проблему через зміни до держбюджету не вдалося. У липні комітет рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект № 8435 «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо збільшення видатків для вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації, які входять без статусу окремих юридичних осіб до складу вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації», внесений групою народних депутатів на чолі з Іриною Констанкевич. Автори пропонували на 1,2 млрд грн збільшити видатки МОН на фінансування бюджетної програми «підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики» за рахунок резервного фонду. Проте Мінфін такий крок не підтримав, і, зрештою, документ не вийшов за межі комітету.

«Через ситуацію з коледжами дефіцит бюджету вищої освіти до кінця року може сягнути 1,8 млрд грн», — підтвердив у розмові з кореспондентом «Голосу України» перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець. У квітні уряд збільшив фінансування таких закладів на 1,1 млрд. грн за рахунок нерозподілених видатків освітньої субвенції для непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Але цього не досить. За розрахунками МОН, наявних ресурсів вистачить до жовтня.

Технікуми й коледжі потерпають і від законодавчої невизначеності. Остаточно врегулювати суперечливі моменти і визначити місце таких закладів в освітній системі має майбутній закон «Про фахову передвищу освіту».

— Нині у профільному міністерстві визначаються з концепцією, а потім готуватимуть законопроект. Робоча група, яка працювала над документом впродовж червня, зайшла в глухий кут. Тож було вирішено перенести розгляд цих питань на осінь, коли мине вступна кампанія, — пояснює Ірина Констанкевич.

Два варіанти законопроектів «Про фахову передвищу освіту» (№ 8321-в О. Марченка та № 8321-1 Т. Креміня й І. Бриченка) профільний комітет запланував розглянути у жовтні.