Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування впродовж восьмої сесії розглянув 16 запитів щодо надання публічної інформації під час восьмої сесії, провів 13 засідань, на яких розглянуто 59 питань. Про це йдеться на офіційному сайті комітету.

На розгляд Верховної Ради з висновком комітету подано 16 проектів законів. Комітет також подав сім попередніх висновків на законопроекти до головного комітету. За період роботи восьмої сесії комітетом розглянуто 462 листи і звернення стосовно майже всіх сторін суспільного життя.

Так, понад 120 звернень стосувалися окремих питань здійснення повноважень органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами та депутатами місцевих рад; майже 80 — проблематики призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування; майже 50 — скарг на неналежне виконання, дії чи бездіяльність органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб. До комітету також надходили звернення щодо питань адміністративно-територіального устрою, статусу та оплати праці державних службовців, об’єднання територіальних громад та їх статусу, державних символів і нагород України. Найбільше звернень надійшло з міста Києва.

Наразі у комітеті на розгляді перебувають 136 проектів законів і постанов, з яких комітет визначено головним.

На наступній, дев’ятій, сесії Верховної Ради комітет планує провести низку круглих столів, конференцій, семінарів, форумів та інших заходів. Зокрема, на Одещині відбудеться семінар на тему «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади у південно-західній частині Одеської області: стан та практичні кроки». Комітет планує проведення двох тренінгів: щодо локального нормотворення та «Адвокація та комунікація» для органів місцевого самоврядування.

Також спільно з міжнародними партнерами мають відбутися чотири круглі столи щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування.

Вл. інф.