У Дніпрі викрили подружню пару, яка під прикриттям історії про виготовлення «космічної» тротуарної плитки налагодила схему розкрадання бюджетних коштів, повідомляє прес-служба Нацполіції в Дніпропетровській області.
Одне з найбагатших за розміром бюджетних асигнувань комунальне підприємство Дніпра вирішило закупити будівельні роботи на території міського парку в одного з найбільших держпідприємств, основним видом діяльності якого є конструювання й виготовлення космічних літальних апаратів. Глава тендерного комітету КП провів закупівлю плитки за переговорною процедурою, тобто без проведення конкурсу й визначення найменшої вартості.
В опублікованих на «ProZorro» документах зазначалося: обґрунтуванням такої процедури є той факт, що держпідприємство виготовляє тротуарну плитку, яка не має аналогів, а також володіє унікальною технологією її укладання. Зважаючи на те, що така плитка — одна з найпоширеніших і покладена практично на кожному тротуарі, слідчим стало цікаво, що саме винайшли українські «космічні» інженери. З’ясувалося, що глава тендерного комітету — чоловік працівниці керівного складу держпідприємства — переможця закупівлі. І саме її обрали відповідальною за проведення цих робіт.
Судові експертизи засвідчили, що загальна вартість закупівлі перевищує 25,5 млн гривень. Вартість тільки матеріалів вища за ринкову на 2 млн гривень. Доведено, що матеріальні збиткі місцевому бюджету становлять 252 тис. гривень.
Під час досудового розслідування було встановлено, що насправді держпідприємство ніколи не виготовляло тротуарну плитку зазначеного в тендерній документації виду.
Найближчим часом голову тендерного комітету повинні відсторонити від обійманої посади. Триває розслідування.